İsrail Başbakanı Netanyahu ile Mossad, BAE'ye silah satışı konusunda Savunma Bakanlığı ile ters düştü

BAE ile normalleşme adımı atan İsrail'de Netanyahu-Mossad cephesi ile Savunma Bakanlığı cephesi, Abu Dabi'ye silah satışı konusunda birbirine "savaş" açtı

Fotoğraf: Reuters

İsrail basınında çıkan haberlerde, bir yanda İsrail Savunma Bakanlığı ile Mossad ve Başbakan Binyamin Netanyahu arasında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile yapılan sofistike bir silah anlaşması konusunda keskin farklılıklar olduğu bildirildi.

Yediot Aharonot gazetesinde yer alan bir haberde, Netanyahu'nun da desteğiyle İsrail istihbaratı Mossad'ın, BAE'ye silah sistemleri satışı yönünde baskı yaparken, hassas savunma bilgilerinin İsrail karşıtı ülkelere sızmasından korkan Savunma Bakanlığı buna karşı çıktığı belirtildi.

İsrail ordusundan edinilen bilgiye göre, Mossad ve İsrail Başbakanlığı, istihbarat teknikleri ve gelişmiş hassas silahlar da dahil olmak üzere BAE'ye gelişmiş askeri teçhizat sağlama amaçlı bir anlaşma için iki yıldır Savunma Bakanlığından onay istiyor.

Gazete, Savunma Bakanlığının yabancı ülkelere silah satma planlarını büyük bir ilgiyle incelediğine işaret etti ve bu planların, bakanlığın üç kategoriye ayırdığı ve bunlardan ilkinin İsrailli şirketlerin bazı dost Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere sofistike ve gizlik silah satabilecekleri normal ülkeler olduğunu yazdı.

Üçüncü kategoride herhangi bir askeri teçhizat satışının her halükarda yasak olduğu devletler yer alıyor.

Gazetenin haberine göre BAE, ikinci kategoride yer alıyor, ancak yine de son 8 yıl içinde gizli İsrail ekpimanarı temin ettiği oluyor.

Gazete, 2010 yılında Ezzedine el Kassam Tugayları lideri Mahmud Abdul Rauf el Mubahh'ın Mossad tarafından gerçekleştirildiğine inanılan bir operasyonda öldürülmesinin ardından BAE ile İsrail arasındaki gerginliği hatırlattı.

Savunma Bakanlığı, silahların İran'ın eline düşmesinden korkuyor

Mossad başkanı Tamir Pardo, Tel Aviv ve Abu Dabi arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi konusunu görüşmek üzere BAE'ye gitti. Rapora göre, buradaki görüşmelerde İsrail'in BAE'ye gizli silah sağlaması kararlaştırıldı ve o tarihten bu yana Körfez devleti İsrail karşıtı aktörlere silah sağlamamak şartıyla İsrail silah pazarına erişim sağladı.

Gazete, Mossad'ın şu anda İsrail Savunma Bakanlığı'ndan iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendirmek amacıyla BAE'ye silah satışına izin verilmesini talep ettiğini yazdı.

Savunma Bakanlığı, İran'ın eline düşeceği korkusuyla Körfez ülkelerine üst düzey silah satışına karşı çıkıyor.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU