Rus muhalif aktivist Navalni'nin ilk bulgulara göre zehirlendiği tespit edildi

Navalni'nin durumunun ciddi olduğu ancak hayati tehlikesinin şu an bulunmadığı belirtildi

Fotoğraf: Reuters

Almanya'nın başkenti Berlin'deki Charite Hastanesi’nde tedavi altına alınan Rus muhalif aktivist Aleksey Navalni'nin ilk bulgulara göre zehirlendiği bildirildi.

Charite Hastanesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Navalni'nin zehirlendiği ancak tam olarak maddenin ne olduğunun saptanamadığı belirtildi.

Açıklamada, Navalni'den alınan numunelerin incelendiği ve vücudunda "kolinesteraz inhibitörleri" adı verilen aktif maddeler grubundan bir maddeye rastlandığı vurgulandı.

Navalni'nin durumunun ciddi olduğu ancak hayati tehlikesinin şu an bulunmadığı aktarılan açıklamada, Navalny'a atropin adlı ilacın verildiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, hastalığın sonucunda özellikle sinir sisteminde ortaya çıkabilecek sonuçların gözardı edilmemesi gerektiğine de işaret edildi.

20 Ağustos'ta Rusya’nın Tomsk şehrinden Moskova’ya gitmek üzere uçağa binen Navalni, uçuş esnasında kötüleştiği için uçak Omsk şehrine iniş yapmıştı.

"Toksik zehirlenme" şüphesiyle Omsk'taki hastaneye kaldırılan Navalni'nin çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü.

Navalni, 22 Ağustos'ta Omsk'tan özel bir uçakla Berlin'e getirilmişti.

Çayla zehirlendi iddiası

"Toksik zehirlenme" şüphesiyle Omsk'taki hastaneye kaldırılan Navalni'nin çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü.

Ancak Omsk İlkyardım Hastanesi Başhekim Yardımcısı Anatoly Kalinichenko gazetecilere yaptığı açıklamada "Şu anda çeşitli zehirlenme ihtimalinden bahsediyoruz. Yapılan tahlillerde, kanda veya idrarda herhangi bir zehir veya zehir bulgusu tespit edilmedi" ifadelerini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU