Telefonunuz sizi takip etmek için nasıl kullanılıyor ve bununla ilgili ne yapabilirsiniz?

Akıllı telefonlarınız sürekli olarak nerede olduğunuzu bildiriyor

Bazı uygulamalar veri paylaşımını zorunlu tutuyor (Adolfo Félix/Unsplash)

Küresel koronavirüs salgınıyla beraber devletlerin teşvik ettiği uygulamalar, vakaların nerelerde yoğunlaştığını göstererek bireylere sosyal mesafeye dikkat etmeleri gerektiği mesajını verdi.

Ancak çoğunlukla akıllı telefonlardan toplanan konum bilgileri, ticari amaçlarla kullanılıyor. Bu durum, milyonlarca insanın gizliliği ve güvenliğine tehdit de oluşturabiliyor.

Hava durumundan oyunlara pek çok uygulamanın topladığı bilgileri satan şirketlerden Cuebiq, bunları New York Times’ın kullanımına açtı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu bilgileri vermenin sakıncası ne?

Gazetenin analizine göre toplu olarak gözüken verilerde isimler, telefon numaraları veya diğer kişisel bilgiler doğrudan yer almıyor. Ancak isim verilmese bile sürekli olarak aynı apartmandan çıkarak aynı iş yerine giden bir insanın kimliğini tespit etmek zor bir şey değil.

Bu kimlik tespiti yapıldıktan sonra da gizli kalmasını istediğimiz tüm hareketlerimiz ortaya çıkabilir. “Benim gizlim saklım yok” deseniz bile, kötü amaçlı kişilerin izinsiz bir şekilde sizi takip edebileceği fikri yeterince rahatsız edici.

Verilerin kime ne faydası var?

Hedefe yönelik reklam çalışmaları başta olmak üzere konum verileri pek çok alanda kullanılıyor. Örneğin çok fazla spor salonuna giden birisi, daha fazla ayakkabı reklamı görebiliyor.

Apple ve Google gibi şirketler bu bilgilerden trafik yoğunluğunu takip etmek için de yararlanabiliyor.

Uygulama geliştiricileri, bu verileri satarak bedavaya hizmet verebildiklerini söylüyor.

Küresel salgın sürecinde yapılan uygulamalar, koronavirüsün nerelerde etkili olduğunu bildiriyor.

Konum verilerinin toplandığı nasıl anlaşılır?

Kendi akıllı telefonlarımızın paylaştığı bu bilgilerin nerede, nasıl kullanıldığını bilmek maalesef güç. Hem Android, hem de iOS işletim sistemleri, uygulamaların konum verilerini almadan önce kullanıcıdan izin almasını şart koşuyor. Ancak izin istenirken kullanılan ifadeler, pek çok kişi için yanıltıcı olabiliyor.

Mesela bir uygulama hava durumuyla ilgili bildirim gönderebilmek için izin istediğini belirtirken konum verilerini satacağını açık bir şekilde söylemeyebiliyor.

Buna nasıl engel olurum?

Konum bilgilerinizin toplanmasını istemiyorsanız telefonunuzdaki bütün uygulamaları tek tek inceleyip hangisinin ne izni aldığına bakmanız gerekiyor.

Pek çok uygulama, o izinleri vermediğiniz sürece açılmayacaktır. Onlara da bu izni sadece uygulamayı kullandığınız zaman verip sonra yeniden yetkiyi alabilirsiniz.


Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU