Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi

Erdoğan, İstanbul Dolmabahçe Ofisi'nde açıklamalarda bulunuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Türkiye için bir dönüm noktası' olarak nitelediği müjdeyi açıkladı.

İstanbul Dolmabahçe Ofisi'nde açıklamalarda bulunan Erdoğan, Karadeniz'de yapılan keşif çalışmalarının başarıya ulaştığını ve yeni rezervin bulunduğunu ifade etti.

Enerjinin, kalkınmanın temel unsuru olmanın yanında, milli bağımsızlığın tesisinde de çok büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Ülkelerin ortaya koydukları vizyonun hayata geçebilmesi enerjideki istikrarla orantılıdır. Dünyada yaşanan hiçbir karmaşa, kaos, savaş, çekişme yoktur ki gerisinde öyle veya böyle enerji hesabı yatmasın" ifadelerini kullandı.

Erdoğan şöyle devam etti:

İnsanlık bizde petrol onlarda kalmış olabilir, işte Rabbim bize bambaşka bir yerde görülmedik zenginlikte bir kapı açtı. Yarın benzer kapılar başka yerlerde de önümüze açılacaktır Yüzlerce milyon dolarlık arama faaliyetleri sonunda üç beş sayfalık rapor dışında hiçbir şey geçmedi. Kimsenin günahını almıyoruz. Belki de gerçekten aradılar, ama bulamadılar.

Ama sonunda biz bu şekilde yürüyemeyeceğimizi gördük. Bu tür çalışmaların kiralama yöntemiyle değil, doğrudan milli kuruluşlarımız aracılığıyla yürütülmesini kararlaştırdık.Bu çerçevede derin deniz sondajlarını bizzat yapmanın arayışını girdik. Bugünkü sevinci bize yaşatan Fatih'in yanında Yavuz ve Kanuni sondaj gemimizle dünyanın en önde gelen ülkeleri arasında olduk.

"Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğalgaz keşfedildi"

Yerli ve milli imkanlarla hareket ettikleri için başarıya ulaştıklarını belirten Erdoğan, "Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi" ifadelerini kullandı.

Karadeniz'deki keşifle ilgili detayları paylaşan Erdoğan şöyle devam etti:

Fatih sondaj gemimiz Tuna1'deki sondajında 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda. İstanbul'un fethinin yıl dönümünde Karadeniz'e uğurladığımız Fatih Sondaj gemimiz hepimizi gururlandırdı. Daha önce Tuna-1 diye adlandırılan bu alanı Sakarya Gaz Sahası olarak isimlendirdiğimiz bu alanda gereken tüm test, analiz ve mühendislik çalışmaları tamamlandı.

"2023 yılında milletimizin hizmetine sunacağız"

Erdoğan, kuyudan elde edilen veriler aynı bölgede yeni doğal gaz keşiflerinin kuvvetle muhtemel olduğuna vurgu yaparak, rezervin çok daha büyük bir kaynağın sadece bir parçası olduğunu kaydetti.

Devamının kısa sürede geleceğini belirten Erdoğan, "Hemen tespit kuyuları açmaya başlayacak, üretim konseptini belirleyip inşaat ve yapım işlerine geçeceğiz. Hedefimiz 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır" dedi.

Erdoğan, doğal gazın yüzeye çıkartılması ve sisteme aktarılması işlemleriyle birlikte bu kaynaktan istifade edilmeye başlanacağını vurguladı.

"Akdeniz'deki faaliyetlerimize hız vereceğiz"

Fatih ve Yavuz gemileriyle Akdeniz ve Karadeniz'de 9 derin deniz sondajı gerçekleştirdiğini belirten Erdoğan şöyle devam etti:

İnşallah benzer bir müjdeli haberi Akdeniz'den de bekliyoruz. Şu anda bakımda olan Kanuni'nin de yıl sonunda devreye girmesiyle Akdeniz'deki faaliyetlerimize hız vereceğiz. Keşifler için söylenen o güzel sözü; sondaj faaliyetlerimize uyarlayarak tekrarlamak istiyorum.

Her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardır. Biz de arayacağız ve inşallah bulacağız. Sakarya Gaz Sahası'yla bismillah dedik. Allah'ın izniyle devamı da gelecek. Sadece denizlerde değil, kendi topraklarımızdaki aramaları da daha sıkı ve bilinçli şekilde yürütüyoruz.

"Kimsenin hakkına gözümüzü dikmeden, kimseye de hakkımızı yedirmeden hedeflerimize gideceğiz"

Enerjide net ihracatçı konumuna gelene kadar çalışmaya devam edeceklerini kaydeden Erdoğan şunları kaydetti:

Kimsenin hakkına gözümüzü dikmeden, ama kimseye de hakkımızı yedirmeden hedeflerimize doğru yürümeyi sürdüreceğiz. Yunanistan başta olmak üzere bu mesele karşımıza dikilenlerin hepsi de haklı olduğumuzu iyi biliyor. Özellikle AB Yunanistan'ı şımartıp üzerimize salarken, bir kez daha kendi ilkelerine ihanet ettiğini görmelidir. Ortada dolaşan ve hiçbir geçerliliği olmayan saçma sapan haritaların yarın öbür gün en büyük zararı AB'ye verebileceği unutulmamalıdır.

Erdoğan, doğalgaz rezervi keşfinin ve ardından gelecek yeni keşiflerin millete hayırlı olmasını diledi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU