SİHA ve termal kamera korkusu PKK'ya kıyafet değiştirtti

SİHA'lardan dolayı ağır kayıp veren ve bu nedenle küçük gruplar halinde gezen PKK'lılar yine tespit edilmekten kurtulamayınca radar ve termal kameralarca tespiti güçleştiren kumaşlarından yapılmış kıyafetler edinmeye başladı

Türkiye'nin terör örgütü kabul ettiği PKK'nın liderlerinden Murat Karayılan ve bir grup militanın son görüntülerinde gizlenme özelliği olan kumaştan yapılan kıyafetler giyindikleri görüldü / Görsel: Twitter

Türkiye tarafından terör örgütü kabul edilen PKK'nın silahlı saldırılara başladığı 15 Ağustos 1984'ün 36. yıl dönümünde örgütün liderlerinden Murat Karayılan görüntülü bir açıklama yaptı.

Örgüte yakın sitelerde yayınlanan görüntülerde Karayılan ve arkasında bulunan militanların her zamanki gibi Kürtlerin geleneksel erkek kıyafeti "şal û şapik" benzeri haki renkli kıyafetler değil, ilk defa kamuflajlı kıyafetler giyinmiş oldukları dikkat çekti.

Komando birliklerinde giyilen kıyafetlere oranla daha yoğun kamuflaj özelliği olan bu kıyafetlerin ne olduğunu ve ne amaçla giyilmiş olabileceğini konunun uzmanlarına sorduk.

mithatışık.jpg
Özel Kuvvetler'den emekli albay Mithat Işık, gizlenme özelliği olan kıyafetleri anlattı / Fotoğraf: Mithat Işık

 

"Özel kuvvetlerin kullandığı, gizlenme özelliği olan pahalı elbiseler"

Eski Özel Kuvvetler Alay Komutanı olan Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Savunma ve Güvenlik Koordinatörü Emekli Albay Mithat Işık, fotoğrafta görülen kıyafetlerin özel kuvvetlerin kullandığı, gizleme özelliği olan elbiseler olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu kıyafetler, bir çalı veya bölgeye uygun bitki yığını özelliğine sahip. Üzerine basmadan tespit etmek çok zor. Son derece pahalı ve görünmez özelliğe sahip elbiseler. Sabit durulduğunda havadan tespiti de zor.

Işık, bu kıyafetlerin fiyatının 500 ile 1000 dolar arasında değişebildiğini öne sürerek, dünyada az sayıda ülke tarafından üretildiğini kaydetti.

pkklı.jpg
SİHA'lardan dolayı ağır kayıp veren PKK, korunmak için arayışta / Fotoğraf: AFP

 

"PKK'ya YPG, YPG'ye ABD tarafından verilmiş olabilir"

Işık, PKK'nın bu kıyafetleri Türkiye tarafından terör örgütü kabul edilen Suriye'nin kuzeyinde YPG üzerinden elde etmiş olabileceğini, YPG'ye de ABD tarafından verilmiş olabileceğini öne sürerek, şu iddiada bulundu:

ABD, geçmişte PKK'yı örtülü destekliyordu. 2003'ten sonra yıllarca Kuzey Irak'a sınır ötesi harekat yapmamıza izin vermedi. Suriye iç savaşıyla  birlikte PKK'nın uzantısı YPG'yi açıktan destekleyerek vekalet savaşında kara gücü olarak kullanmaya başladı. Türkiye'nin tepkisini çekmemek için YPG ve PYD'yi SDG diye lanse etti. Oysa SDG eşittir PKK. Bu  kıyafetler de PKK'ya YPG tarafından, onlara da ABD tarafından verilmiş olabilir.

ingilizkeskinnişancılar.jpg
Gizlenme kıyafetleri içerisindeki İngiliz sniperlar / Fotoğraf: Wikipedia

 

"Sniper'lar (Keskin nişancı) tarafından kullanılıyor"

Konuyla ilgili görüşünü aldığımız ancak halen aktif görevde olduğu için adını vermek istemeyen bir askeri yetkili de söz konusu kıyafetlerin tespiti zor olduğu için keskin nişancılar (sniper) tarafından kullanıldığını söyledi.

Askeri yetkili, arazi ile uyumlu multispektral özellikte kumaştan imal edilen bu kıyafetlerin amacının optik ve termal sensörlerle tespiti zorlaştırmak olduğunu da kaydetti.

Gerçekten de Karayılan'ın arkasında bulunan bazı militanların elinde keskin nişancı silahlarının olduğunun görünmesi bu ihtimali güçlendiriyor.

"Eylem yapmakta zorlanan PKK, uzaktan saldırılara yöneldi"

Askeri yetkili, son dönemlerde güvenlik güçlerinin alan kontrolünü ele geçirmesi ve SİHA'ların varlığı nedeniyle PKK'nın eskiden olduğu gibi baskın, pusu ve sızma türü eylemleri yapmakta zorlandığını belirterek, bu nedenle Kuzey Irak sınır hattında daha çok uzaktan ve zaman zaman keskin nişancı, ATGM (Güdümlü tanksavar füze) ve havan atışlarıyla birlikleri taciz etmeye çalıştığını belirti.

Askeri yetkili, bundan dolayı terör örgütünün arazide bu tür saldırıları düzenlemek için gizlenen militanlarının SİHA ve termal kameralarca tespitini  zorlaştırmak için "Sniper kıyafeti” olarak bilinen bu kıyafetlerden temin etmiş olabileceğini öne sürdü.

termalşemsiye.jpg
Geçen Şubat ayında Diyarbakır kırsalında yapılan bir operasyonda örgüt sığınaklarında İHA ve termal kameradan korunmak için 364 termal şemsiye ele geçirilmişti / Fotoğraf: AA

 

PKK'nın şemsiye ve yağmurluk taktiği işe yaramamıştı

Askeri yetkili ayrıca terör örgütü militanlarının geçmişte ve halen de termal kameralardan ve İHA'ların tespitinden kurtulmak için geçişler sırasında vücut ısısını düşürmek amacıyla yağmurluk giyindikten sonra kendilerini ıslatmak, şemsiye açarak termal kamerada kör nokta oluşturmak gibi taktikler denediklerini ancak bunların özellikle İHA'ların gelişen sensörleri karşısında etkisiz kaldığına dikkat çekti.

Yetkili, gizlenme özelliğine sahip kıyafetlerin de ancak tek kişi tarafından ve sabit olunup gizlenilmesi halinde etkili olabileceğini, grup halinde hareket edilmesi halinde giyilmiş olsa bile işe yaramayacağını iddia etti.

İnternet üzerinden Çin'den de alınabiliyor

Askeri yetkili, benzer kıyafetlerin etkinliğinin ve kalitesinin üretildiği ülkeye göre de değiştiğini belirterek, gizleme özelliğine sahip olduğu iddiasıyla Çin'de üretilen kimi kamuflaj kumaşların ünlü bir alışveriş sitesi üzerinden de getirilebildiğini de söyledi.

Bu sitedeki fiyatlar incelendiğinde gizlenme özelliği olduğu iddia edilen kamuflaj kumaşların metresinin üç veya dört dolardan satıldığı görülüyor.

gizlenme özelliği.jpg
TSK'nın ihtiyaçları için gizlenme özelliği olan kumaş Türkiye'de üretiliyor / Fotoğraf: AA

 

Türkiye'de de üretiliyor

Bu arada gizlenme özelliği olan kumaşlar TSK'nın ihtiyaçları için Türkiye'de de üretiliyor.

16 Kasım 2017'de Anadolu Ajansı tarafından servis edilen bir haberde Türk mühendislerinin geliştirdiği radar ve termal kameralara yakalanmayan gizlenme kumaşının askeri kamuflaj olarak da denenmeye başlandığı belirtilmişti.

gizlenmeözelliği olan kumaş.jpg
İş insanı Sabri Ünlütürk, ürettikleri gizlenme özelliği olan kumaşı tanıtmıştı / Fotoğraf: AA

 

2017'de sadece ABD, İsrail ve Türkiye'de üretiliyordu

Haberde kumaşın üretimini yapan Sun Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk'ün dünyada hem görünürlük hem radar hem de termal kameralardan saklanabilen malzeme üretebilen çok az firma olduğu, bu anlamda ABD ve İsrail'in ardından üçüncü oldukları yönündeki ifadelerine de yer verilmişti.

"Vücut ısısını kontrollü şekilde salıyor"

Ünlütürk, ürettikleri kumaşın insan, tank ya da mühimmatlarda oluşan ısıyı renk kontrastına neden olmayacak şekilde yayarak dağıtabildiğini, bu özelliği ile termal kameralara karşı koruma sağladığını, sadece insanlarda değil komuta merkezi ve mühimmatın saklanması için de kullanılabildiğini söyleyerek şöyle konuşmuştu:

Bu giysiler, gece harekatlarında askerimizin gece görüş dürbünlerinden gizlenmesini sağlamak için tasarlandı. Vücut ısısını kontrollü şekilde salıyor ve termal kameralarda görünmüyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU