Kültür Bakanı Ersoy: Galata Kulesi’nde yapılan işlem doğru ama...

“Yapılması gereken bir işlem ama hiltinin kullanılması yanlış”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy,  Galata Kulesi'nin içinde çekilen ve tepkilere neden olan bir görüntüler hakkında bir açıklama yaptı.

Hürriyet’ten Ahmet Hakan’a konuşan Ersoy, yapılan işlemin doğru olduğunu söyledi.

Hakan’ın köşesinin ilgili kısmı şöyle:

İstanbul’un gözbebeği. 528 yılında yapılmış. Dünya mirası listesinde. Galata Kulesi’ni anlatacak yüzlerce cümle vardır, ben sadece üçünü yazdım. Böyle bir yapının restorasyon işleminin olağanüstü bir özenle yürütülmesi gerekiyor.Fakat gördüğümüz nedir? Hilti adı verilen delicilerle kulenin duvarlarının temizlenmesi işlemi yapılıyor.

Dün saat 15.30 sıralarında “Bu nasıl olur” duygusuyla Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’u aradım. Ben daha “Galata Kulesi” bile demeden Bakan Ersoy, “Yapılan işlem doğru ve yapılması gereken bir işlem ama hiltinin kullanılması yanlış” dedi.

Restorasyon için bir bilim kurulu oluşturduklarını hatırlatan Bakan Ersoy, şunları söyledi:

“İşin başındaki hocamız birazdan konuyla ilgili teknik bir açıklama yapacak. Yapılan işlem, kuleye son 45-50 yılda yapılanlarla özgünü ayrıştırma işlemi... Sonradan niteliksiz malzemeyle yapılan bölümleri alınıyor. Bu yapılması gereken bir işlem. Bu işlemin hilti ile yapılması ise yanlış”.

İstanbul'un sembollerinden ve 14. yüzyıldan kalma Galata Kulesi, geçtiğimiz yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlanmıştı.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU