Sağcı komplo teorisyenleri Müslüman karşıtı söylemlerini yaymak için katedral yangınına sarıldı

Yetkililer yangını söndürmeye çalışıp olayla ilgili soruşturmayı yürütürken, Notre Dame yangını etrafında örülen komplo teorileri internette hızla yayılıyor

Fotoğraf: AFP

Paris’teki Notre Dame katedralini yutan cehennem, yetkililerin yangının sebebinin kundaklamadan kaynaklandığını reddetmesine rağmen, aşırı sağcı provokatörlerin Müslüman karşıtı nefret ve komploları yaymak için kullanılıyor.

Pazartesi günü yangının asırlık çan kulesini ve çatıyı yıkmasından önce komplo teorileri üreten muhafazakarlar, Twitter'da yangının sebebi olarak terörizmi göstermeye -ve dünyaca ünlü yapıyı Batılı Hristiyan söylemini dayatmak için bir sembol olarak kullanmaya- çoktan başlamıştı bile.

İnternetteki bu yorumlar, Paris'teki yetkililer terör saikini ihtimal dışı bırakırken ve itfaiyeciler tüm kiliseyi yakıp geriye sadece taş duvarlar bırakacağı tahmin edilen yangına karşı mücadele ederken yapıldı.

Alternatif sağın yorumcularından Richard Spencer, “Eğer Nortre* Dame ateşi beyaz insanı dünyada, Avrupa’da ve kendi ülkesinde gücü ele geiçrmeye*, yönetime el koymaya yardım ediyorsa o halde şanlı bir amaca hizmet etmiş olacak, biz de bir gün bu felaketi kutsayacağız” yazdı (*imla hataları yorumcuya aittir). 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yas tutanlar Paris’te ilahiler okurken alternatif sağın trollerinden, komplo teorisyeni Jack Posobiec yangını Katoliklerin 11 Eylül'üne benzetti -Katoliklere karşı saldırı bir kenara, yangının isteyerek çıkarıldığına dair kanıt dahi yok iken.

Posobiec “Birçok Katolik, Notre Dame yangınının kendilerini 11 Eylül’deki gibi hissetmelerine yol açtığını söylüyor. Tabii ki bu birebir karşılaştırma yapıldığı anlamına gelmiyor ama birçoğumuz için alevler sevdiğimiz kutsal bir simgenin hatıralarını yuttu, yıkılırken aynı içgüdüsel kayıp ve öfkeyi hissettirdi” yazdı. 

YouTube'daki çalışmaları ve InfoWars adlı komplo teorisi sitesiyle tanınan, alternatif sağın ünlülerinden Paul Joseph Watson, Fransız aşırı sağcı trol Damien Rue'nun Müslümanlar tarafından yaygın olarak kullanılan isimlere sahip Facebook kullanıcılarının yangını gülerek ve gülen emojiler kullanarak karşıladıları bir video paylaştığı tweet'ini yayarak benzer bir davranış sergiledi

Watson “Facebook'ta ‘gülen yüz’ simgeleriyle trajik Notre Dame yangınına yanıt verenlerin kısa bir özeti. Korkunç” yazdı. 

 

Notre-Dame-1.jpg
Paris halkı katedralin önünde ağlıyor ve dua ediyor.


Bu olaylar üzerinden, Twitter’da daha az takipçisi olan ancak daha geniş erişim potansiyeline sahip diğer insanları ve bireylerin beğenilerini sermayeye çevirme girişimi, nefret mesajlarını yaymak için kamuoyunda ses getiren haberleri kullanan aşırı sağ provokatörlerin başvurduğu ortak bir taktiği gösteriyor. 

Twitter gibi sosyal medya platformları, internet trollerinin sahte bilgileri yayabilmesi için ortak bir zemin haline geldi ve son yıllarda teknoloji şirketleri, sorunun çözümü için girişimlerinin zayıf kalması nedeniyle sıkça eleştirildi. 

Benzer kayıtsızlık, bir CNN yöneticisinin, haber ağında sahte bir hesaptan CNN’nin Notre Dame yangınının sebebinin terör eylemi olduğunu doğruladığına dair tweet atıldığını fark etmesi ve bunu belirtmesinin ardından pazartesi günü yeniden yaşandı. Buna rağmen Twitter, söz konusu tweet'i kaldırmayı reddetti.

CNN İletişim ve Dijital Ortaklıklar Başkan Yardımcısı Matt Dornic “Twitter bu hesap aleyhine bir işlem yapamayacağını söylüyor, biyografisinde parodi hesap olduğu yazıyor bu yüzden hesabın parodi politikasıyla uyumlanabilmesi 48 saat sürüyor. Lütfen birileri Twitter’a platformlarının nasıl çalıştığını açıklayabilir mi?” yazdı. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren Merve Damcı
 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU