Sudan’da son durum... Askeri Geçiş Konseyi, yönetimi sivil bir hükümete devretmeyi taahhüt etti

Konsey üyelerinden Celaleddin eş-Şeyh et-Tayyib, Sudan'da yaşananların askeri darbe değil, halkın değişim talebi olduğunu söyledi

Sudan Askeri Geçiş Konseyi'nin "sivil hükümet" taahhütünü konsey üyelerinden Celaleddin eş-Şeyh et-Tayyib, Etiyopya Dışişleri Bakanı Workneh Gebeyehu ile görüşmesinde dile getirdi.

Ordunun yönetimde kalma gibi bir isteğinin bulunmadığını söyleyen Tayyib, yönetimin sivil bir hükümete devredilmesi konusunda halk temsilcileriyle de görüşmeler yapıldığını duyurdu.

Tayyib, Afrika Birliği ve uluslararası topluma "ülkenin yaşadığı siyasi ve ekonomik zorlukların üstesinden gelebilmesi için Konsey'i desteklemeleri" çağrısı yaptı.

Hızlı Destek Kuvvetlerinden "temizlik" açıklaması

Sudan'daki, Hızlı Destek Kuvvetleri de başkent Hartum'daki ulusal ordu merkez yerleşkesi çevresinde ki göstericilere müdahale etmeye başladı. Orduya bağlı Destek Güçleri, "Söylentilere Hayır" başlığıyla yaptıkları açıklamada göstericilere müdahaleyi "temizlik" olarak duyurdu ve "Toplum ve çeşitli güçler arasındaki rollerin entegrasyonunun parçası olarak Hızlı Destek Kuvvetleri ve orduya bağlı diğer güçler ordu merkez yerleşkesi çevresinde temizlik faaliyetleri yürütüyor." ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ordu güçlerinin görevinin, halkı korumak olduğu belirtilen açıklamada, söz konusu müdahalenin, son günlerde ordu yerleşkesi çevresinde yaşanan çatışmaların ardından bölgede kalan "bazı garip cisimlerin ortadan kaldırılması" için yapıldığı aktarıldı.

Hızlı Destek Kuvvetleri ile orduya ait buldozerler, bugün sabah saatlerinde ordu yerleşkesi önünde göstericilere ait barikat ve çadırları sökmeye kalkışmıştı.

Sudan'da ne olmuştu?

Ülkenin Savunma Bakanı Avad bin Avf, 11 Nisan'da devlet televizyonunda Yüksek Güvenlik Konseyi başkanı sıfatıyla yaptığı konuşmada, ordunun ülke yönetimine el koyduğunu ve 2 yıllık geçiş döneminin başladığını duyurdu.

Bin Avf, Sudan'da Askeri Geçiş Konseyi Başkanı sıfatıyla yemin etmesinin üzerinden 24 saat geçmeden görevini bıraktığını ve yerine Abdulfettah el-Burhan'ı seçtiğini açıkladı.

Konsey'in şu ana kadar bazı taleplerini karşıladığı muhalif gruplar, Ömer el-Beşir döneminin tüm kurum ve sembol isimlerinin olmadığı yeni bir sisteme geçilene kadar göstericilere "meydanlardan ayrılmayın" çağrısında bulunuyor.

Sudan, 19 Aralık 2018'den bu yana hayat pahalılığının protesto edildiği ve Ömer el-Beşir'in görevi bırakmasının istendiği gösterilere sahne oluyordu

Ömer el Beşir nerede tutuluyor?

Askeri Geçiş Konseyi Başkan Yardımcısı Orgeneral Muhammed Hamdan Daklu yaptığı açıklamada, Beşir'in başkent Hartum'da ev hapsinde olduğunu söyledi.

DAHA FAZLA HABER OKU