IŞİD gelini Şamima Begüm'e hukuki yardım verildi

Hukuki yardım kuralları, davanın İngiliz mahkemesinde görülmesi ve davacının da ödeme imkanı bulunmaması halinde fon sağlanabileceğini belirtiyor

Emma Snaith – The Independent

Kaçak IŞİD gelini Şamima Begüm’e, İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın vatandaşlığını iptal etme kararına itirazda bulunması için hukuki yardım sunulduğu iddia edildi.

The Daily Mail’de yer alan habere göre, Begüm’e, İçişleri Bakanı Sajid Javid’in vatandaşlığını iptal etme kararına itirazda bulunması için hukuki yardım verildi.

Haberde hukuki faturanın yüz binlerce sterline ulaşabileceğinin tahmin edildiği belirtildi.

Avukatlar Suriye’de sığınmacı kampında kalan Begüm’le görüşemese de Adalet Bakanlığı bünyesindeki Hukuki Yardım Ajansı’nın (Legal Aid Agency), ailenin temyiz sürecini başlatabileceğini ve fon sağlanması başvurusunu kabul ettiği ileri sürüldü.

İngiltere hukuki yardım kuralları, Şamima Begüm’ün artık İngiliz vatandaşı olmasa dahi davanın İngiliz mahkemesinde görülmesi ve davacının ödeme imkanı bulunmaması halinde fon sağlanabileceğini belirtiyor.

İngiltere’ye geri dönmek isteyen 19 yaşındaki Begüm’ün ailesinin, kızlarını mahkemede temsil etmesi için, radikal İslamcı vaiz Ebu Katada’nın bir zamanlar avukatlığını yapan insan hakları avukatı Gareth Pierce’le anlaştığı belirtiliyor.

Ailenin 2015’ten bu yana avukatlığını yapan Tasnim Akunji, Begüm’e hukuki yardım verildiğini doğruladı. Begüm’ün kaldığı Al-Roj kampındaki yetkililerin Begüm’le görüşmesine izin vermemesinin ardından Akunjee, dava dosyasını Gareth Pierce’e devrettiğini söyledi.

Şamima Begüm’ün davası Özel Göçmenlik Temyiz Komisyonu’nda görülecek, ancak İngiltere’ye dönmesi yasaklandığı için Begüm hiçbir duruşmada hazır bulunamayacak.

İçişleri Bakanlığı, The Daily Mail’e verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı:

“Bireysel vakalar hakkında bir yorumda bulunmuyoruz. Ancak bireylerin vatandaşlıklarını ellerinden almaya yönelik kararlar eldeki tüm delillere dayanıyor ve hafife alınmıyor.”

Hukuki Yardım Ajansı yetkilisi de “münferit dosyalar hakkında yorumda bulunamayacaklarını” belirterek, “Özel Göçmenlik Temyiz Komisyonu’na başvuran herkesin sıkı bir uygunluk testine tabi olduğuna” vurgu yaptı.

Yetkilinin açıklaması, Begüm’ün, İslami kuralların katı şekilde uygulanmasını isteyen terör örgütünün korku saçan birimi IŞİD ahlak polisinin üyesi olduğu haberlerinin ardından geldi.

Bu iddialar Begüm’ün Suriye’de terör örgütünde yaşadığı sürede sadece “ev hanımı” olduğu yönündeki açıklamalarıyla çelişiyor.

The Sunday Telegraph’ta yer alan habere göre, Begüm örgüt içinde daha aktif bir rol üstlendi. Begüm’ün, nasıl giyinmeleri ve davranmaları konusunda örgütün kurallarını çiğneyenleri cezalandıran “hisba” biriminin üyesi olduğu belirtildi.

Şamima Begüm, habere göre, Rakka’da elinde otomatik silahla, parlak renkli ayakkabı giyen Suriyeli kadınlara bağırırken görüldü.

Begüm 4 yıl önce Londra’da Bethnal Green’deki evlerini terk ederek, 2 kız öğrenciyle birlikte IŞİD’e katılmak için Suriye’ye gitti.

Begüm, Suriye’de IŞİD’in kontrolündeki bölgeden kaçarken gözaltına alındıktan sonra toplama kampında tutuluyordu.

Doğum yapmasına yakın bir zamanda Al-Hol kampına gelen Begüm, kısa süre sonra kampta bebeğini doğurdu. Cerrah adı verilen bebek geçen ay akciğer enfeksiyonundan hayatını kaybetti. Jerah, Begüm’ün "halifelikteki" günlerinde ölen 3. çocuğuydu.

İçişleri Bakanı Sajid Javid, Şubat’ta, Begüm’ün vatandaşlığının iptal edilmesine karar vermişti. Javid, IŞİD’e katıldığından şüphelenilen İngiliz vatandaşlarının ülkeye geri dönme olasılığını engelleme sözü vermişti.

Şamima Begüm olayı, İngiltere'de IŞİD’e katılmaya giden İngiliz vatandaşlarıyla nasıl başa çıkılacağı konusunda tartışmalara neden olmuştu.

Suriye ve Irak’tan dönen yaklaşık 400 cihatçıdan sadece 10’da biri hakkında soruşturma açılırken, hükümetse bu kişilerin ülkeye geri dönüşlerini önlemek için daha çok vatandaşlıklarını iptal etme yoluna başvurdu.  

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU