Güneş’in solar minimum dönemini inceleyen bilim insanları, açıklanamayan olaylar keşfetti

Bilim insanı, “Düşünülen diğer kaynaklar da parlamaları açıklamıyor. Bu fenomene neyin yol açtığını bilmiyoruz. Araştırmamıza devam etmeliyiz” dedi

Bilim insanları, 2020'de 100 gün boyunca Güneş'te hiç leke gözlemlenmediğini açıklamıştı (Pixabay)

Güneş'in solar minimum evresi üzerinde çalışan bilim insanları, garip olayların yaşandığını tespit etti. Temelinde radyo parıltısı gibi görünen bu olaylar, Güneş yüzeyinin bazı noktalarının çok daha sıcak olmasına yol açıyor. 

Webtekno’nun haberine göre bu noktalar, Güneş'in pek çok yerine yayılmış durumda. Uzmanlar, bu garip gözlemlerin ne anlama geldiğini henüz açıklayamadı ama fenomenin detaylarını anlamak için çalışmalarını sürdürüyor.

Bilim insanları bu parıltıların radyo parıltıları olabileceğini düşünse de açıklanamayan bazı durumların bulunduğu belirtiliyor. Çünkü radyo parıltılarını üç farklı şekilde açıklanabiliyor. Ve keşfedilen garip olaylar, bu üç şekilde de açıklanamıyor. 

Radyo parıltıları, Güneş'in iki kutbundaki koronal deliklerde, yıldızın yüzeyinden dışarı doğru fırlayan sıcak madde ve güçlü manyetik alanların bulunduğu yerlerde görülüyor. Söz konusu noktalarsa açıklayıcı faktörlerin hiçbirine uymuyor.

Techexplorist’in aktardığına göre Metsähovi Radyo Gözlemevi'nde çalışmaya katılan Juha Kallunki, konuyla ilgili şöyle konuştu:

Düşünülen diğer kaynaklar da parlamaları açıklamıyor. Bu fenomene neyin yol açtığını bilmiyoruz. Araştırmamıza devam etmeliyiz.

Metsahovi Radyo Gözlemevi'nde yapılan yeni çalışma, bu açıklanamayan fenomeni solar minimum dönemiyle ilgili çalışmalar yaparken keşfetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Solar minimum, Güneş'in en az aktiviteye sahip olduğu ve normal koşullarda 11 yılda bir gerçekleştiği düşünülen bir dönem.

Ancak son incelemeler, Güneş'teki garip olayların yanı sıra solar minimum dönemiyle ilgili de bazı detaylar verdi. Buna göre bilim insanları artık, solar minimum evresinin 11 yılda bir gerçekleşmesi gerektiğini savunmuyor.

Çünkü yapılan son araştırmalardan elde edilen bulgular ve nedeni açıklanamayan olaylar, bu döngünün daha farklı sürelere denk gelebileceğine işaret ediyor.

Bazı kesimler solar minimum evresiyle ilgili değişimlerin felaketlere neden olabileceğini iddia etse de uzmanlar, en azından şu an için endişelenecek bir durum olmadığını belirtiyor.

 

Independent Türkçe, Phys.org, Webtekno

DAHA FAZLA HABER OKU