Lübnan, İsrail'i saldırılar nedeniyle BM'ye şikayet edecek

Lübnan Dışişleri Bakanı Hitti, ülkesinin BMGK'nin 1701 sayılı kararına bağlı ancak kendini savunma hakkına da sahip olduğunu ifade etti

Fotoğraf: AA

Lübnan hükümeti, İsrail ordusunun ülkenin güneydoğusuna düzenlediği saldırıyı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) şikayet etme kararı aldı.

Başkent Beyrut'taki Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısında, ekonomik krizin yanı sıra yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ve İsrail ordusunun dün ülkenin güney kesimlerine düzenlediği saldırılar ele alındı.

Enformasyon Bakanı Menal Abdussamed, toplantı sonrası basına yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu'nun İsrail ordusunun dün Lübnan'ın güney bölgesine düzenlediği saldırıyı kınadığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Abdussamed, Dışişleri Bakanı Nasif Hitti'nin Lübnan'ın konuyla ilgili şikayetini BMGK'ye iletmekle görevlendirildiğini aktardı.

Toplantıda Kovid-19 salgınıyla ilgili gelişmelerin de görüşüldüğünü kaydeden Abdussamed, temmuz ayının başından itibaren hafifletilen önlemlerinin bir kez daha devreye konulma kararı alındığını belirtti.

Son günlerde yeni vaka sayısında ciddi artış görüldüğünü hatırlatan Abdussamed, hükümet tarafından koronavirüsle mücadele önlemleri çerçevesinde mart ayında duyurulan ve 5 Temmuz'da son bulan "seferberlik" kararının Yüksek Savunma Konseyinin önerileri doğrultusunda 30 Ağustos'a kadar uzatılmasına onay verildiğini bildirdi.

“Gelişmeleri takip ediyoruz"

Öte yandan Dışişleri Bakanı Hitti, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basına yaptığı açıklamada, hükümet olarak İsrail saldırısını kınadıklarını ve BMGK'ye şikayet edeceklerini söyledi.

Hitti, "Lübnan, BMGK'nin 1701 sayılı kararına bağlıdır ancak kendini savunma hakkına da sahiptir. İsrail'in yeni saldırılarına karşı gelişmeleri takip ediyoruz" diye konuştu.

İsrail ordusu, Lübnan sınırında yaşayan İsrail vatandaşlarına, bölgede meydana gelen bir güvenlik olayı nedeniyle evlerinde kalma çağrısında bulunmuştu.

İsrail ordu sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya hesabından konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Az önce Cebel Rus (Güney Lübnan) bölgesinde bir güvenlik olayı meydana gelmiştir" demişti.

Olayın araştırıldığını belirten Adraee, ordunun bölgede yaşayan İsrail vatandaşlarına evlerinde kalma, gerekmedikçe araç kullanımından kaçınma talimatı verdiğini ve açık alanlardaki her tür tarımsal faaliyet ile turistik gezileri yasakladığını kaydetmişti.

İsrail ordusu bazı bölgeleri vurdu

Adraee, olaya ilişkin ayrıntı vermezken İsrail basınında yer alan haberlerde, Hizbullah güçlerinin sınırda İsrail zırhlısını hedef almaya çalıştığı öne sürüldü.

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneydoğusundaki Kafarşuba bölgesini bir süreliğine havan ve topçu atışlarıyla vurdu.  Bazı evlerin zarar gördüğü saldırılarda can kaybı olmadığı belirtildi.

Hizbullah misillemede bulundu

İsrail ordusunun Kafarşuba bölgesini vurması sonrası Lübnan Hizbullahı da sınır bölgesindeki İsrail hedeflerine karlı saldırı gerçekleştirdiğini açıklamıştı.

Son gelişmelerin, İsrail ordusunun, Lübnan Hizbullah örgütünün misilleme saldırılarını öngörerek kuzey sınırlarında teyakkuza geçtiği bir zamanda gelmesi dikkati çekmişti.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU