Washington Post, yerli liderle "dalga geçen" gencin açtığı 250 milyon dolarlık davada uzlaşmaya gitti

Tartışmaya dahil olan Başkan Donald Trump, Amerikalı gence destek vererek “Göster onlara Nick” demişti

Nicholas Sandmann'ın Amerikan yerlilerinin liderlerinden Phillips'le karşı karşıya geldiği bu anlar yankı uyandırmıştı (Reuters)

Washington Post (WP) gazetesi, geçen yıl Washington’daki Lincoln anıtı önünde yerli Amerikalıların düzenlediği bir eylem esnasında Nathan Phillips adlı yaşlı yerli liderle "dalga geçtiği" şeklinde yorumlanan görüntülerle dünyanın gündemine oturan Nicholas Sandmann’ın açtığı davada uzlaşmaya vardı.

Şu an 18 yaşında olan Covington Katolik Lisesi öğrencisi Sandmann, o dönem hakkında çıkan haberlerin “kendisini hedef aldığını ve karalama amaçlı olduğunu” iddia ederek bu gazeteye karşı 250 milyon dolar (yaklaşık 1,7 milyar TL) değerinde tazminat davası açmıştı. Bu meblağ, Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un WP’yi satın almak için 2013’te ödediği paraya denk geliyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tartışmaya ABD Başkanı Donald Trump da dahil olmuş ve paylaştığı bir tweet’te WP’nin gazetecilik ilkelerini hiçe saydığını savunarak “Göster onlara Nick. Sahte Haberler!” sözleriyle gence destek vermişti.

New York Times dahil Amerikan basınında yer alan haberlere göre WP, Kentuckyli gencin ailesinin açtığı davada uzlaşmaya karar verdi.

Taraflarla anlaşmaya vardıklarını belirtirken uzlaşılan maddelerle ilgili bilgi paylaşmayan gazetenin sözcüsü Kristine Coratti Kelly, “Bu davada geri kalan iddialara ilişkin karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözümüne ulaşabilmiş olmaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi.
 


O dönem 16 yaşında olan Sandmann, Trump’ın sıkça kullandığı slogan olan “Amerika’yı Yeniden Harika Yap” (Make America Great Again) yazılı şapkalarla, çoğu beyaz sınıf arkadaşlarıyla birlikte Amerikan yerlisi Phillips’e "meydan okuduğu" şeklinde yorumlanan görüntülerde bu kişiyle yüz yüze gelmişti.

Phillips daha sonra verdiği bir röportajda söz konusu grubun yoluna devam etmesini engellediğini söylerken, bir açıklama yapan Sandmann ise niyetinin Phillips'e saygısızlık etmek olmadığını belirterek bu kişinin yolunu kesmeye çalıştığı yönündeki iddiaları da reddetmişti.

Oğulları hakkındaki haberlerin aslında Başkan Trump’ı hedef aldığını ve Nicholas’ın bu haberlerde kullanıldığını savunan Sandmann ailesi, WP’nin yanı sıra dava açtıkları CNN televizyonuyla da uzlaşmaya varmıştı. Ailenin NYT dahil diğer birçok yayın kuruluşuna karşı açtığı davalarsa sürüyor.

 

Independent Türkçe, New York Times, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU