Atomların aynı anda hem sıvı hem katı olduğu maddenin yeni hali keşfedildi  

Maddenin bu sıra dışı halini diğer malzemelerde yeniden yaratmak pek çok pratik kullanımın önünü açabilir

Gazyağı içinde potasyum... Potasyum özel koşullar altında bu sıra dışı madde halinin gözlemlenebildiği elementler arasında yer alıyor

Atomların aynı anda hem sıvı hem de katı olarak var olabildiği maddenin yeni bir hali keşfedildi. 

Maddedeki atomların 3 farklı fazdan yalnızca birinde bulunduğu varsayılıyordu. Ya sadece katı, ya sadece sıvı ya da sadece gaz. Ancak araştırmacılar bu bakışla çelişen ve iki farklı madde halinin özelliklerini aynı anda taşıyabilen bazı elementler keşfetti.

Bilim insanları bu ara fazın maddenin yeni bir hali mi olduğu, yoksa sadece 2 hal arasındaki geçişi mi temsil ettiği konusunda kararsızdı. Ancak yeni bir araştırma bu belirsizliği ortadan kaldırarak, bunun “bağların eridiği faz” olarak isimlendirilen farklı bir madde hali olduğu gerçeğini gösterdi.

Bu sıra dışı madde hali yüksek basınç ve sıcaklıklar gibi uç noktada çevre koşullarına maruz bırakılan potasyumda güçlü bilgisayar simülasyonları aracılığıyla gözlemlendi.

Araştırılan atomlarda kısmen sıvı kısmen de katı faz özellikleri saptandı. Bu koşullar uygulandığında elementlerin büyük kısmı olağan koşullarda sadece katı haldeki maddelerde görülmesi beklenen kristal örgü yapısını kazandı ancak diğer yandan 2. bir grup atom da sıvı özellikteydi.

Edinburgh Üniversitesi'den bilim insanları sodyum ve bizmutu da içeren yarım düzineden fazla elementle gerçekleştirdikleri çalışmada doğru koşullara yerleştirildiğinde bu elementlerin bahsedilen madde haline ulaşabildiğini gösterdi.

Üniversitenin Fizik ve Astronomi Fakültesi'den Dr. Andreas Hermann Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) bilimsel yayınında yer alan araştırma için, "Potasyum bildiğimiz en basit metallerden birisi, yine de eğer sıkıştırırsanız çok karmaşık yapılar oluşturabiliyor. Bu sıra dışı ama kararlı halin kısmen katı, kısmen sıvı olduğunu gösterdik " ifadelerini kullandı.

Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) ve Mühendislik ve Fizik Bilimleri Araştırma Konseyi’nin (EPSRC) desteklediği araştırma, Çin'deki Xi'an Jiantong Üniversitesin'den bilim insanlarının iş birliğiyle gerçekleştirildi.

Araştırmacılar, bu beklenmedik keşfe daha fazla kullanım alanı bulmak üzere yeni araştırmalar yapılmasını umuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU