Beş yıllık süreçte sona doğru... Karsan, ABD Posta Servisi'nin araçlarını üretmek için fiyat teklifi verdi

180 bin eski posta aracını yenilemek isteyen ABD Posta Servisi’nin açtığı ihale için Karsan da fiyat teklifi verdi. Böylelikle ihale için beş yıl önce önyeterlilik alan, hatta bir prototip dâhi üreten Karsan için bu süreçte önemli bir adım daha atıldı

Karsan'ın ABD Posta Servisi için tasarladığı prototip araçlar, mart ayında Türkiye yollarında test edilmişti. Fotoğraf: Twitter/@eozpeynirci

Yüzde 63,4’lük çoğunluk hissesi, duayen iş insanı İnan Kıraç’ın başkanlığındaki Kıraça Holding’e ait olan Karsan, yurt dışındaki en önemli hamleleri arasındaki ABD Posta Servisi’nin araçlarının ihalesi ile ilgili açıklama yaptı. 

Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada fiyat teklif süresinin 14 Temmuz’a kadar uzatıldığı hatırlatılarak, şirketin 2017’den bu yana stratejik ortağı olan Mogan Olson ile birlikte üretim için fiyat teklifi hazırlandığı duyuruldu. 

Karsan, bundan sonraki gelişmelerin kamuoyu ve yatırımcılar ile paylaşılacağını da açıklamasında belirtti. 

Ne olmuştu? 

1966’da minibüs üretmek için kurulan Karsan Otomotiv Sanayii ve Ticaret A.Ş., 1979-1998 yılları arasında Koç Grubu çatısı altında faaliyet göstermiş, 1998’de İnan Kıraç’ın çoğunluk hisselerini almasıyla birlikte Kıraça Holding bünyesine dahil olmuştu. 

Yüzde 100 yerel sermaye ile ticari araç üreten Karsan’ın yurt dışı atılımları yaklaşık 10 yıl önce başladı. 

2010’da İtalya'nın önde gelen otobüs markası BredaMenaribibus ile stratejik ortaklık anlaşması imzalayan şirket, aynı yıl New York'ta açılan “Geleceğin Taksisi” ihalesine özgün olarak tasarladığı Karsan V1 taksi modeli ile girdi ve üç finalistten biri olmayı başardı.  Ancak ABD pazarında daha önceden tecrübesi olmadığı gerekçesiyle elendi.

2015 yılına gelindiğinde Karsan, ABD Posta Servisi'nin (United States Postal Service/ USPS) planlanan yeni nesil dağıtım aracı alımları için önyeterlilik aldığını, böylece ihaleye teklif verebileceğini açıkladı.

Karsan, prototip üreten dört firmadan biri 

ABD Posta Servisi, "Yeni Nesil Dağıtım Aracı" temin etmek amacıyla açılan 6,3 milyar dolarlık ihale ile eskiyen 180 bin aracını değiştirmek istiyordu.
 

posta aracı
ABD Posta Servisi'nin kullandığı araçlardan bazıları... Fotoğraf: Kevork Djansezian/Getty Images


Eylül 2016’da USPS’in "Yeni Nesil Dağıtım Aracı"na ilişkin olarak prototip geliştirme teklif çağrısına davet edilen ve ön yeterlilik alan 15 firmadan altısı finale kaldı ve Karsan da bu firmalar arasında yer aldı. 

Buna göre 50 prototip aracı üretecek altı firma Karsan, AM General, Mahindra, Oshkosh, Utilimaster ve VT Hackney’di. Ancak 2018’de bu şirketlerden Utilimaster ve AM General ihaleden çekildi. Workhorse Group da, ihaleye ortaklaşa girdiği VT Hackney ile yolları ayıracağını duyurdu. 

Morgan Olson ile ortaklık 

13 Ekim 2017’de Kuzey Amerika'nın önde gelen içine girilebilir/yürünebilir (Walk-in) kamyonet/kamyon ve kuru yük taşıma araç gövdeleri üreticisi Morgan Olson ile ortak bir iş modeli gerçekleştirmek üzere mutabakat metni imzalandı. 

Bu anlaşma kapsamında Karsan otobüslerinin Kuzey Amerika’da satış ve pazarlamasına yönelik olarak, 2017 yılı sonuna kadar, pazar analizleri yapılacak ve üretim ihalesinin kazanılması halinde üretilecek kargo araçlarının ABD’deki üretim safhalarının Morgan Olson tarafından gerçekleştirilmesi için çalışmalara başlanacak. 
 

Morgan-Olson-truck.jpg
Morgan Olson, 1946'dan bu yana sektörde faaliyet gösteriyor/ Fotoğraf: ialr.org


Tarihler 16 Mart 2018’i gösterdiğinde Karsan ile Morgan Olson, ABD’de ortak üretim için anlaştı. Buna göre ABD’li üretici Morgan Olson, Karsan’ın Kuzey Amerika pazarına özel olarak tasarladığı araçların montaj, üretim, satış ve satış sonrası hizmet faaliyetlerini ABD’deki tesislerde gerçekleştirecek. 

İki büyük firma bir şirket kuracak ve USPS ihalesinin Karsan'a veya tarafların ortak kuracakları şirkete ihale edilmemesi veya ihalenin iptal edilmesi halinde, anlaşma sona erecek.

USPS,  2019 yılında yaptığı açıklamada, ihaleyi birden fazla şirkete paylaştırabileceklerini belirtmiş ve nihai kararın 2020 başında açıklanacağını duyurmuştu. Ancak koronavirüs salgının da etkisiyle “fiyat teklif etme” aşaması dahi iki kez ertelendi.

Karsan’dan 23 Mart 2020’de yapılan açıklamada üretim için fiyat teklifi verme süresi ihale mercii tarafından 15 Mayıs 2020’ye ertelendi. Daha sonra bu tarih 14 Temmuz’a uzatıldı.


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU