Mont Blanc'taki buzulların erimesi 1966'daki şüpheli uçak kazasından kalan gazeteleri açığa çıkardı

Gazete nüshalarının Ocak 1966'da Fransız Alpleri'ne düşen ve 177 kişinin ölümüne sebep olan Air India Boeing 707'ye yüklenmiş olduğu düşünülüyor

Bilim insanları kısa süre önce Kuzey Kutbu'nda eriyen permafrostun, çok eski ölümcül hastalıkları geri getirebileceğini söylemişti (AFP)

Fransız Alpleri'ndeki Mont Blanc buzulu iklim krizinin ortasında hızla eriyor ve yok olurken de geçmişin sırlarını gün yüzüne çıkarıyor.

Geçen hafta bulunan Hindistan gazeteleriyse bunların sonuncusuydu. Gazetelerin 1966'da gerçekleşen uçak kazasından kaldığına inanılıyor. Gazete manşetleri o yıl Indira Gandhi'nin Hindistan'ın ilk (ve şu ana kadarki tek) kadın başbakanı olduğunu söylüyor.

National Herald ve The Economic Times nüshalarının Mumbai'den Londra'ya giden fakat 24 Ocak 1966'da dağa çarpan Air India Boeing 707'ye yüklenmiş olduğu düşünülüyor. Kazada yaklaşık 177 kişi ölmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

54 yıllık gazeteleri bulan Timothee Mottin yaklaşık bin 357 metre irtifada kurulu Chamonix kayak merkezinin yakınındaki La Cabane du Cerro adlı kafe-restoranı işletiyor.

Agence France-Press haber ajansına konuşan 33 yaşındaki Mottin, "Şimdi kuruyorlar ama çok iyi durumdalar. Onları okuyabilirsiniz" dedi.

Kafe, uçağın düştüğü Bossons buzulunun eteklerine yaklaşık 45 dakikalık yürüme mesafesinde bulunuyor.

Mottin gazetelerle, onları kaplayan buz "muhtemelen tamamen eridikten" sonra karşılaştığını söyledi.

Mottin gazeteleri, kendi deyişiyle ilkesiz dağcıların "iş" haline getirdiği üzere "satmak için tavan arasında saklamaktansa" kazadan artakalan ve sayıları giderek artan koleksiyon parçalarıyla beraber sergileyeceğini söyledi.

 

foto.jpg
Mont Blanc'ın geçen yıl ve yüz yıl önce çekilen resimlerindeki çarpıcı buz kaybı (Walter Mittelholzer, ETH-Bibliothek / Dr Kieran Baxter, Dundee Üniversitesi)

 

2017'de bölgede 1966 kazasından veya 1950'de kabaca yine aynı bölgeye düşen başka bir Hindistan uçağı, Malabar Princess'ten kaldığına inanılan insan kalıntıları bulunmuştu.

2013'te bir kutu zümrüt, safir ve yakut bulunmuş ve uçak kazasıyla ilişkilendirilmişti. Kutunun içindekilerin değeri 246 bin euroyu (yaklaşık bir milyon 924 bin TL) buluyordu.

Geçen yıl bilim insanları bölgenin yüz yıl önce çekilmiş fotoğraflarıyla karşılaştırarak buz kaybının çarpıcı boyutlarını belgelemek için Mont Blanc dağ grubunun kuzey tarafındaki Bossons buzulu, Mer de Glace ve Argentière buzulu üzerinde uçmuştu.

Küresel ısınma Alpler boyunca buzul kütlesinin azalmasına sebep oluyor. Birleşmiş Milletler'in Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin geçen yıl yayımladığı raporda buzul erimesinin eskisinden daha hızlı gerçekleştiği ve giderek de hızlandığı belirtilmişti.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU