Liseli Elon Musk'ın kariyer planı neydi?

Musk, kendisine lisedeyken şu anda olduğundan daha farklı bir kariyer planlıyordu

Musk, kısa süre önce Johnny Depp ve Amber Heard arasında süren davayla da gündeme gelmişti (Maye Musk)

SpaceX, Tesla ve Neuralink’in CEO’su Elon Musk, lisedeyken iki konuya çok büyük ilgi duyuyordu. Bu konular daha sonra akademik olarak başarı da sağlayacağı fizik ve bilgisayar bilimi alanlarıydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNBC'nin haberine göre Musk, Şubat’ta katıldığı “Third Row Tesla” podcast’inde, “Lisedeyken iki alanda sivriliyordum: fizik ve bilgisayar bilimi. Bunlar benim en iyi olduğum konulardı” diye belirtiyor.

Musk o dönem “muhtemelen parçacık hızlandırıcı üzerinde fizikle ilgileneceğimi düşünmüştüm” diyor.

Evrene dair pek çok konuyu merak eden ve bilimi seven biri olarak Musk lisedeyken fizikle daha fazla haşır neşir olabileceği bir kariyer planı tasarlıyordu.

‘Tamam, evrenin doğasının ne olduğunu bulmak istiyorum’ diye düşünüyordum, bu yüzden parçacıkları çarpıştırıp sonra ne olduğunu inceleyen kişilerle birlikte çalışmayı deneyecektim.

Fakat 1993’te, Musk 22 yaşındayken planları değişti.

Musk, “Süper-iletken süper yarı çarpıştırıcı ABD’de iptal edilene kadar her şey iyi gidiyordu” diyor. Bu, o dönem dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcı projesiydi ve hükümet fonunun çekilmesi nedeniyle sonlandırılmıştı.

Vaov diye düşündüm. Ya bir çarpıştırıcıda yıllarımı harcayarak çalışsam ve hükümet bir anda onu iptal etse? Bu yüzden, ‘bunu yapmayacağım’ dedim.

Musk o dönem Pennsylvania Üniversitesi’nde fizik ve ekonomi okuyordu. 1997’de mezun olduğunda parçacık hızlandırıcı üzerinde çalışmak yerine, bilgisayar bilimleri alanındaki yeteneklerini kullanarak, şehir rehberliği yazılımı sağlayan ilk girişimi Zip2’yi kurdu.

 

maye musk.jpg
Elon Musk'ın annesi Maye Musk, "Elon'ın çocukken her şeyi okuduğunu fark ettim" demişti (Maye Musk)

 

Elon Musk, Zip2’yi 1999’da Compaq’a yaklaşık 300 milyon dolara sattı. Musk bu parayı daha sonra, online finans hizmeti sağlayan X.com platformunu kurmak için kullandı. Platform 2000’de Confinity ile birleşerek PayPal haline geldi. 2002’de eBay, PayPal’u 1,5 milyar dolara satın aldı.

Çocukken şöyle bir varoluşsal kriz içindeydim. Yaklaşık 12 yaşındaydım ve ‘Peki dünya ne ifade ediyor? Bunların hepsi ne için? Anlamsız bir varoluş içinde mi yaşıyoruz?’ diye soruyordum. ‘Peki. Cevabın tam olarak ne olduğunu gerçekten bilmiyoruz ama cevap evren’ diye düşünüyordum.

Musk, uzay şirketi SpaceX’i 2002’de kurdu. Ünlü milyarder Dünya’daki insan varlığını mümkün olan en uzak geleceğe ulaştırmak ve Mars’ı kolonileştirmek gibi fikirleriyle de biliniyor.

SpaceX, 30 Mayıs’ta iki NASA astronotunu yörüngeye başarılı biçimde ulaştırmıştı. 

 

Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU