Hükümdarların tercihi ettiği Hakkari balı

Dünyada ve Türkiye'de doğal balıyla meşhur olan Hakkari balı, yüzlerce insan geçim kaynağı olmaya ediyor. Endemik ve bin bir çeşit çiçeklerle beslenen arılardan elde edilen Hakkari balına yoğun talep var

Fotoğraf: Pixabay

Tarihte Osmanlı Devleti'nin sofralarını süsleyen Hakkari balı, işsizliğin çok yüksek olduğu kentte vatandaşın geçim kaynağı olmaya devam ediyor. 

Dünyada ve Türkiye'de doğal balıyla meşhur olan Hakkari balı, yüzlerce insan geçim kaynağı.
 

bal 5.jpg
Fotoğraf: Pixabay


Endemik ve bin bir çeşit çiçeklerle beslenen arılardan elde edilen doğal Hakkari balına yoğun talep oluyor.

Türkiye'nin en doğal balları arasında gösterilen Hakkari balı, il ve ilçelerinde 3 bin ile 3 bin 500 metre arasında yüksek yaylalarda elde ediliyor.
 

bal 6.jpg
Fotoğraf: Pixabay


Hakkari ve ilçelerinde üretilen bal, tarihte de adından bahsediyor.

Özellikle Osmanlı Devleti döneminde, Hakkari balının satışı yasaklanarak, sadece saray tarafından alındığı ve Osmanlı padişahlarına verildiği iddia ediliyor.
 

Hükümdarların tercihi ettiği bal, Hakkari balı (3).jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe


Ayrıca doğal olma özelliği nedeniyle birçok hastalığa iyi geldiği ve bu amaçla şifa amacıyla satın alındığı biliniyor.
 

bal 2.jpg
Fotoğraf: Pixabay


"Yüzde yüz doğal ve sağlıklı"

Hakkari’de 20 yıldır arıcıkla uğrayan Mehmet Çiftçi, arıcılığın baba mesleği olduğunu söyledi.

Daha fazla oku

Hakkari balını bu kadar değerli kılan şeyin, havası, suyu bitki çeşitliliği olduğunu belirten Çiftçi, “Hakkari’nin çok temiz havası ve suyu var. Bulara daha insan eli değmemiş, bu yüzden her şey yüzde yüz doğal” diye konuştu.

Hakkari'nin havası ile suyunun yanı sıra, çok çeşitli bitki türü bulunduğunu vurgulayan Çiftçi, “Burada bin bir çeşit çiçek bulunuyor. Bu çiçeklerin yanı sıra Hakkari’nin kendisine ait olan endemik bitki ve çiçekler var. Bu yüzden ballarımız yüzde yüz doğal ve sağlıklı” dedi.


"Hakkari arcılığın merkezi"

Hakkari’de yüzlerce kişinin arıcılık yaptığını dile getiren Çiftçi, sadece Hakkarililerin değil, her yıl birçok kişinin başka şehirlerden gelerek arıcılık yaptığını anlattı:

Özellikle ilkbahar aylarında Ordu, Gümüşhane ve Artvin gibi kentlerden birçok arıcı geliyor. Bu insanlar, sonbahar aylarının sonlarına kadar burada kalıyor.

Hükümdarların tercihi ettiği bal, Hakkari balı (1).jpg
Mehmet Çiftçi / Fotoğraf: Independent Türkçe


Çiftçi, "Bu insanları buraya getiren neden ise, bu coğrafyanın yüzde yüz doğal ve el değmemiş olmasıdır. Çünkü arıların kaliteli ve yeterli bal yapabileceği ve verimi artıracağı çiçeklerin bulunmasıdır" dedi.
 

bal.jpg
Fotoğraf: Pixabay


"Kilosunu 70 ile 80 lira arasında satıyoruz"

Hakkari’de devletin arıcılara destek verdiğini altını çizen Çiftçi, “Özellikle her yıl şubat ayında sandık başına 13 lira veriyor. Yılda yaklaşık bir tona yakın bal üretiyoruz” şeklinde konuştu. 
 

Hükümdarların tercihi ettiği bal, Hakkari balı (4).jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe


"Ürettiğimiz balları hem kilo hem de hem de toptan şekilde satıyoruz" diyen Çiftçi, ürettikleri balları hem Hakkari içinde hem de Türkiye'nin birçok yerine gelen talep üzerine sattıklarını söyledi.
 

bal 3.jpg
Fotoğraf: Pixabay


Çiftçi, “Doğal ve organik olan balımızın kilosunu, 70 ile 80 lira arasında satıyoruz. Ballarımızda kesinlikle katkı maddeleri bulunuyor. Hakkari balının özelliği saf olmasıdır” dedi.
 

Hükümdarların tercihi ettiği bal, Hakkari balı (5).jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe


Çiftçi, sözlerine şunları ekledi:

Bu yüzden hem saklı hem doğal hem de sağlıklı olmasıdır. Tüm özelliklerine rağmen, hayat pahalılığı, masraflar gibi nedenlerden dolayı yeteri kadar kazanamıyoruz.
 

bal 8.jpg
Fotoğraf: Pixabay


"Hakkari balını, güvenle yiyoruz"

Özgür Ceyhan adlı vatandaş ise, her yıl Hakkari’de bal aldıklarını belirterek, Hakkari balının hem doğal hem de lezzetli olduğunu söyledi.  
 

Hükümdarların tercihi ettiği bal, Hakkari balı (10).jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe


Piyasa da çeşitli ballar olduğunu ifade eden Ceyhan, "Hem hemen herkes bal satıyor. Hangi balın kaliteli ve sağlıklı olduğunu bilemiyoruz. Bazı yerlerde 10 liraya bile bal satıyorlar" ifadelerini kullandı.
 

bal 9.jpg
Fotoğraf: Pixabay


"Daha önce birçok yerde bal aldık ama he hemen çoğu şekerli ve içinde katkı maddeleri çıktı" diyen Ceyhan, sözlerini şöyle devam etti:

Sağlık açısından bu ballar çok zararlı. Ben de bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine yaklaşık 5 yıldır her yıl balımı Hakkari’de alıyorum. Aldığım baldan çok memnunum. Çünkü nerde, nasıl ve kim tarafından üretildiğini biliyorum. Bu yüzden ailemle birlikte içim rahat bir şekilde yiyoruz.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU