Trump’ın “Yağma başlarsa ateş açarız” paylaşımını silmeyen Facebook, önce mühendislerini, şimdi ise kritik önemdeki reklam verenini kaybetti

Sadece mayıs-haziran arası sürede Facebook reklamları için 1,5 milyon dolara yakın para harcayan uluslararası telekomünikasyon şirketi Verizon hem Facebook’tan hem Instagram’dan reklamlarını çektiğini duyurdu

Fotoğraf: Reuters

ABD’nin Minnesota eyaletinde yaşayan Afroamerikalı George Floyd’un öldürülmesinin ardından başlayan gösteriler hakkında Başkan Donald Trump’ın “Yağma başlarsa, ateş açarız” paylaşımını silmeyeceğini açıklayan Facebook’ta sular durulmuyor. 

Dondurma markası Ben & Jerry’s, aralarında The North Face ve Patagonia’nın da olduğun sayısız spor ve doğa ekipmanları şirketi, film dağıtımcısı Magnolia Pictures’tan sonra ülkenin en büyük telekomünikasyon şirketlerinden Verizon da Facebook ve Instagram’a reklam vermeyeceğini açıkladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Bizi rahatlatacak, kabul edilebilir bir çözüm sunana kadar reklam vermeyeceğiz” diyen Verizon, Facebook’un en büyük reklam verenlerinden biri. 

Verizon baş medya sorumlusu John Nitti, konuyla ilgili yaptığı açıklamada çok katı içerik politikalarının olduğunu ve bu politikaların ihlal edilmesine sıfır tolerans göstereceklerini söyledi. 

Piyasa analizi yapan Pathmatics’in verilerine göre Verizon, sadece 22 Mayıs ve 20 Haziran arası Instagram reklamları için 406 bin 600 dolar ödedi. Aynı sürede Facebook’a ödenen miktar ise 1 milyon 460 bin 300 dolardı. 

Facebook’tan konuyla ilgili olarak resmi bir açıklama gelmedi ancak Wall Street Journal’ın haberine göre sosyal medya devi, reklam verenlerine gönderdiği notta “politikalarımızı gelir baskısıyla değiştirmeyeceğiz” mesajı verdi ve “Politikalarımız, prensiplerimizi temel alır, iş menfaatlerini değil” denildi. 

Notu paylaşan Facebook Küresel İlişkiler Başkan Yardımcısı Carolyn Everson “Her markanın kararına saygı duyuyor, nefret söyleminin karşı mücadele vermeye odaklanmaya devam ediyoruz. Pazarlamacılar ve sivil toplum kuruluşlarıyla nasıl daha “iyilik için bir güç” olabileceğimizi tartışıyoruz” dedi. 

Geçen hafta altı insan hakları örgürü, İftira ve İnkârla Mücadele Birliği (Anti-Defamation League), Siyahi İnsanların Gelişmesi İçin Ulusal Birlik (NAACP), Uyuyan Devler (Sleeping Giants), Değişim için Renk (Color for Change), Özgür Basın (Free Press) ve Ortak Akıl (Common Sense), büyük şirketlere bir çağrıda bulunarak, temmuz ayı boyunca Facebook’a reklam vermemelerini istemişti. 

Ne olmuştu?

25 Mayıs tarihinde Minnesota eyaletinde yaşayan  Afroamerikalı George Floyd’un beyaz bir polis tarafından öldürülmesi sonrası tüm ülkeye yayılan ırkçılık karşıtı gösteriler polisin orantısız güç kullanması, süpermarketler ve Apple gibi şirketlere yağmalamanın başlaması ile çok kısa sürede önüne geçilemez bir hâl aldı. 

Orduya sokağa inme emri veren ABD Başkanı Donald Trump’ın 29 Mayıs’ta yaptığı “Yağma başlarsa ateş açarız” paylaşımı ise tansiyonun yükselmesinde dönüm noktası oldu.

Twitter, tarihinde ilk kez bir devlet başkanının paylaşımını “şiddet içerdiği” gerekçesiyle sınırlandırdı. 

Twitter’ın bu hamlesinden sonra gözler Facebook’a çevrildi ancak Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’ten gelen “Başkan Trump’ın paylaşımı Facebook kurallarını ihlal etmiyor” açıklaması hem toplumda hem de şirket içinde çok fazla tepki aldı. 

Zuckerberg’e göre Trump’ın açıklaması “ifade özgürlüğü” kapsamındaydı ve Başkan’ın paylaşımında da belirttiği gibi Ulusal Ordu görevlendirilecekse “toplumun bunu bilmesi gerekiyordu”. 

Zuckerberg’in bu açıklaması yönetim kademesini karıştırırken, bazı mühendisler istifasını sundu. 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU