Seçim anketi: Trump, Demokrat rakibi Biden'ın çok gerisinde kaldı

ABD’de yapılan bir ankete göre, Demokrat aday Joe Biden, Başkan Trump’a 14 puan fark attı

Fotoğraf: AFP&Reuters

ABD’de yapılacak seçimlere az bir süre kalırken, ülkede yapılan anketler de seçimlerle ilgili ipuçları veriyor.

Demokratlara yakınlığıyla bilinen New York Times ve Siena College tarafından yapılan anket sonuçlarına göre, eski ABD başkan yardımcı Biden, yarışı önde götürüyor. Biden'a destek yüzde 50'ye ulaşırken, Trump yüzde 36 ile Biden'ın 14 puan gerisinden geliyor. 

Biden'a daha çok kadın, siyah ve hispanik seçmenler destek verirken, Trump ise yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ve ırkçılık karşıtı protestolar karşısındaki tutumu nedeniyle seçmenlerin desteğini kaybetti. 

45 yaş altı beyaz seçmenlerin yüzde 52'si Biden'e destek verirken, yüzde 30'u ise Trump'ı desteklediğini söylerken, 65 yaş üstü beyaz seçmenlerin beşte ikisi ise Donald Trump'ın Kovid-19 salgını ve ırkçılık karşıtı protestolara yönelik tutumunu onaylamadı. 

Diğer medya kuruluşlarının anketlerinden ne sonuç çıkmıştı?

New York Times’ın anketinden Biden’ın birinci çıkması, anket sonuçlarında, gazetenin Demokratlara yakınlığının etkisinin olup olmayacağı akıllarda soru işareti bırakıyor. Diğer medya kuruluşlarındaki anketlerde de bunun etkisinin olup olmadığı merak konusu.

Nisan ayında, Demokratlara yakınlığıyla bilinen CNN’in yaptığı ankette Joe Biden yüzde 53 oranında desteklenirken, ABD Başkanı Donald Trump’a olan destek yüzde 42 olarak gösterilmişti.

Economist’in düzenlediği ankette Joe Biden yüzde 48, NBC News ve Wall Street Journal’ın ortak yürüttüğü ankette yüzde 49 ve CNBC tarafından yapılan ankette ise yüzde 44 ile önde olduğu kaydedilmişti.

Cumhuriyetçi Parti’ye ve özellikle ABD Başkanı Donald Trump’a yakın duran Fox News’un düzenlediği ankette de Joe Biden ile Donald Trump’ın yüzde 42 oy alarak berabere kaldıkları görülmüştü.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU