Myanmar'da yüzbinlerce kişi Kovid-19 salgınını hiç duymamış olabilir

Geçtiğimiz yıldan beri internetin olmadığı Arakan'da hükümet, interneti kesme nedeni olarak "terörle mücadeleyi" gösterdi

Arakan'daki internet kısıtlamalarının en az 1 Ağustos'a kadar yürürlükte kalması bekleniyor / Fotoğraf: Reuters

İnsan hakları örgütleri, yüzbinlece Myanmarlının bir yıl önce yetkililer tarafından getirilen internet kısıtlamaları nedeniyle Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını duymamış olabileceğini belirtiyor.

İnsani yardım çalışanlarının İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne (HRW) sunduğu raporda, ülkenin batısındaki Arakan ve Çen eyaletlerinde 21 Haziran 2019'dan beri internet kısıtlaması olduğu aktarıldı.

Hükümet, "terörle mücadele" için diyor

Myanmar hükümeti, internetteki kısıtlamaların sebebinin, ülkenin batısında resmi makamlarca terör örgütü ilan edilen Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu'yla (ARSA) mücadele olduğunu kaydetti.

Myanmar Ulaştırma ve İletişim Bakanı Sui Thin, "kamu düzenin yönelik bir tehdit veya telekomünikasyon yasasının ihlal edilmemesi" durumunda hükümetin interneti geri getireceğini söyledi.

İnternet kısıtlamalarının en az 1 Ağustos'a kadar yürürlükte kalması bekleniyor.

Bununla birlikte, insan hakları örgütleri büyük bir nüfusun Kovid-19'un yayılmasına yönelik hayati öneme sahip bir bilgiye erişemediğine yönelik endişelerini dile getiriyor.

 

DSÖ'ye baskı

HRW, diğer bazı STK'larla birlikte Dünya Sağlık Örgütü'ne, Myanmar yetkililerine internet üzerindeki kısıtlamaları kaldırmaları yönünde baskı yapması için talepte bulundu.

Myanmarlı yetkililer, halkın hala hücresel hizmetlerden ve SMS mesajlarından faydalandığını, hükümetin televizyon ve radyo konusunda medya kapmanyalarını yürüttüğünü belirterek kararı savundu.

Son paylaşılan rakamlara göre Myanmar'da şu ana kadar 293 Kovid-19 vakası kaydedilirken, 6 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU