Libya, Arap Birliği'nin düzenlediği toplantıya katılmayı reddetti

Libya hükümeti, ret gerekçesi olarak toplantı vaktinin örgütün tüzüğüne aykırı olarak düzenlendiği iddiasını gösterdi

Fotoğraf: Reuters

Libya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed el-Kablavi, Arap Birliği’nin düzenlediği Libya konulu toplantıyı, "Arap Birliği Sekreterliği’nin örgütün iç tüzüğüne aykırı olarak oturum vaktini belirlemesi" nedeniyle reddettiklerini bildirdi.

Kablavi yaptığı açıklamada, Mısır'ın talebi üzerine Arap Birliği'nin olağanüstü oturum kararının incelendiğini ve oturumun reddedildiğini belirtti. 

Arap Birliği Genel Sekreterliği'nin örgütün iç tüzüğüne aykırı olarak oturum vaktini belirlediğini ifade eden Kablavi, Arap Birliği'nin sistemine bağlı kalınması çağrısı yaptı. 

Yarına ertelendi

 Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Zeki el-Emin de bugün yapılması planlanan Libya oturumunun, teknik hazırlıkların tamamlanması ve heyetlerin katılımının sağlanması için yarına ertelendiğini bildirdi. 

Arap Birliği Genel Sekreterliği, geçen cuma Mısır'dan, Libya'daki gelişmeleri müzakere etmek için olağanüstü toplantı çağrısı talebinin geldiğini açıklamıştı. 

Libya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da Kahire yönetiminin söz konusu toplantıya ilişkin Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile istişarede bulunmadığı, bu nedenle oturumun genel teamüllere aykırı olduğu ifade edilmişti. 

Ne olmuştu?

Son haftalarda Türkiye'nin de destek verdiği UMH güçleri, General Halife Hafter güçlerine karşı önemli kazanımlar elde etmiş ve stratejik önemi yüksek Sirte kentine ilerlemeye başlamışlardı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan'dan oluşan heyet, çarşamba günü Libya'nın başkenti Trablus'a gitmiş ve Birleşmiş Milletler'in meşru kabul ettiği UMH temsilcileri ve Başbakan Fayiz es-Serrac'la görüşmüştü.

Kalın, Libya'da kalıcı ateşkesin sağlanması için General Halife Hafter'a bağlı milislerin stratejik öneme sahip Sirte ve Cufra'dan çekilmesi gerektiğini söylemişti.

Çavuşoğlu da, Cumartesi gümü yaptığı açıklamada, "Hafter çağrıları dinlemedi. Tam tersi saldırganlığını artırdı. Kaybediyor, kaybetmeye mahkum. Kazanması mümkün değil. Siyasi süreç için bir fırsatı vardı. Onu da kaybetti" demişti.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi cumartesi günü UMH güçlerini, mevcut mevzilerinden öteye ilerlememeleri yolunda uyarmıştı. Ülkesinin Libya sınırına yakın bir hava üssünü ziyaret eden el Sisi, burada askeri birliklere yönelik konuşmasında "Sınırlarımız içinde ya da gerekirse sınırlarımızın ötesinde bir operasyona hazır olun" ifadelerini kullanmıştı.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU