Nesli tehlikedeki türleri kurtarmak için robot tembel hayvan kullanılacak

Toprağı işlemenin yanı sıra mekanik memeli, hassas tarımda da kullanılabilir

(Rob Felt, Georgia Teknoloji Enstitüsü)

Atlanta Botanik Bahçesi dünyanın, nesli en çok tehlikede olan türlerinin bir kısmını kurtarmak için robotik tembel hayvan kullanacak.

Slothbot adındaki robot tembel hayvan, hayvanları, bitkileri ve çevreyi gözlemlemek için ağaçlarda asılı duracak.

Robot, sıcaklık, hava ve karbondioksit seviyelerini ölçme kabiliyetine sahip.

Georgia Teknoloji Enstitüsü'nden robotik mühendislerinin geliştirdiği robot, enerjisini güneş panellerinden sağlıyor.

Tıpkı gerçek hayvanların savsak hareketleri gibi Slothboth da iki ağaç arasına gerili 30 metrelik kablo üzerinde yavaşça hareket ediyor.

Slothboth, daha geniş ortamlarda daha fazla alanı kapsayabilmek için kablolar arasında geçiş yapabilecek.

Georgia Teknoloji Enstitüsü'nden Profesör Magnus Egerstedt, "SlothBot tasarım prensibi olarak yavaşlığı benimsiyor" dedi.

Bugün robotların tasarlanma biçimi genel olarak böyle değil ama yavaş ve yüksek enerji verimliliğine sahip olması SlothBot'un çevrede görebilmemiz için aylar, hatta yıllarca süreklilik gerektiren şeyleri gözlemlemesi için kalıcı olmasını sağlayacak.

SlothBot'un üç boyutlu yazıcıda üretilmiş gövdesinin tasarımı motorları, dişlileri, bataryaları ve robotun içindeki sensörleri korumayı hedefliyor.

Robotun tasarımına Profesör Magnus Egerstedt'in Kosta Rika'da gözlemlediği, demir yolu kabloları üzerinde ilerleyen tembel hayvanlar esin verdi. Egerstedt, "Bu hayvanların stratejik olarak yavaş olduklarını anlıyoruz, bu da robotları uzun süre kullanmak istiyorsak ihtiyacımız olan şey" dedi.

 

 

SlothBot, doğal hayatın korunması dışında hassas tarım gibi başka bir dizi amaca hizmet edebilir.

Robottaki kameralar mahsul hastalıklarının, nemlilik değişikliklerinin ve böcek istilalarını tespit edebilir.

Botanik Bahçesi'ndeki doğal hayatın korunmasına ve araştırmalara başkan yardımcılığı yapan Emily Coffey, "SlothBot'la ortaya koyacağımız en heyecan verici hedef robotik ve teknolojinin doğal hayatı koruma çalışmalarıyla birleşmesi olacak" dedi.

Dünyanın genelinde tehlike altındaki bitkiler ve ekosistemler üzerine koruma araştırmaları yürütüyoruz ve SlothBot araştırma ve koruma hedeflerimizi ilerletme konusunda heyecan verici yeni yollar bulmak açısından bize yardımcı olacak.

Atlanta Botanik Bahçesi'ndeki denemenin SlothBot'un kullanışlılığını kanıtlaması halinde araştırmacılar bir robotu Güney Amerika'da orkide tozlaşmasını ve tehlike altındaki kurbağaları gözlemlemekte kullanmayı umuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU