Dakika dakika analiz: Rayshard Brooks nasıl öldürüldü?

George Floyd protestoları sürerken Atlanta’da bir siyahinin daha öldürülmesi gösterilere güç kattı

ABD'nin Georgia eyaletinin başkenti Atlanta'da cuma akşamı Rayshard Brooks adlı bir siyahinin vurularak öldürülmesinin ardından başlayan protestolar sürüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Atlanta polis şefi Erika Shields’ın istifası, 27 yaşındaki adamı öldüren polis memuru Garrett Rolfe’ün kovulması ve olaya karışan diğer polis memuru Devin Brosnan’ın zorunlu izne çıkartılması tepkileri dindirmedi.

Olayın yaşandığı otoparkın yanındaki restoranı yakan protestocular, siyahilerin hakları için polis şiddeti karşıtı gösterilere devam ediyor.

Görgü tanıklarının çekimlerini, polisin üzerindeki kameradan elde edilen videoları ve bölgedeki güvenlik kamerası görüntülerini analiz eden New York Times, ölüme giden süreci dakika dakika inceledi:

22.33: Polisler, aracında uyuyan bir adamın otoparktaki trafiği engellediği ihbarıyla 125 University Avenue’deki bir restorana çağrıldı.

22.42: Polis memuru Brosnan, Brooks’u uyandırıp “Peki iyi misiniz? Bir yere çekin ve uyuyun. Peki iyi misiniz?” diye sordu. Brooks arabasını park etti.

Brosnan ne yapması gerektiği konusunda kararsız kaldı.

22.49: Polis memuru, takviye kuvvet istedi.

22.56: Polis memuru Rolfe geldi ve meslektaşıyla görüştü.

22.57: Brooks birilerinin kendisini buraya kadar bıraktığını öne sürse de, Rolfe bu argümanı kabul etmedi.

23.03: Rolfe, üzerini aradığı Brooks’un silahlı olmadığının farkına vardı.

23.04: Polis Rolfe 7 dakika boyunca ne kadar ayık olduğunu anlamak için Brooks’a bazı hareketler yaptırdı.

Uyumlu davranan ve içki içtiğini kabul eden Rayshard Brooks, araba kullanamayacak kadar alkollü olmadığını söyledi. Daha sonra da kızkardeşinin evine yürüyerek gitmeyi teklif etti.

23.23: Nefes testi yaptıkları Brooks’un çok sarhoş olduğunu belirleyen memurlar kelepçe takmaya çalışırken siyahi adam direndi.

Arbede sırasında Brosnan’ın şok tabancasını alıp Rolfe’a yumruk atan Brooks kaçmaya çalıştı. Siyahi adam, koşarken şok tabancasını Rolfe’a doğru çok da iyi nişan almadan ateşledi. Silahını çıkartmış olan polis memuru Rolfe, bunun üzerine Brooks’u vurdu.

23.24: Yere düşen Brooks’a yardım etmeyen polis memurları, daha sonra yardım çağırdı. Etraftakiler bölgeye gelerek üçüncü bir polis memuruna yakındı.

23.25: Rolfe ve Brosnan, Brooks’a ilkyardım yapmaya başladı.

23.30: Ambulans geldi. Sekiz dakika sonra hastaneye götürülen Brooks, burada ameliyat olduktan sonra öldü.


Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU