Çok ender bulunan "ejderha yavruları" artık Slovenya'da ziyaret edilebilecek

"Ejderha yavruları" 2016'da yumurtadan çıkmıştı

Canlıların kuluçka süresine dair en son sağlıklı verilerin 1950'de Fransa'da elde edildiği ifade edilmişti (AFP)

Slovenya’daki mağara-akvaryumunda koruma altında yaşayan üç “bebek ejderha”, 2016’da yumurtadan çıktıkları mağarada ilk kez ziyaretçilerin görüşüne çıktı.

Sadece 10 yılda bir yavrulayan ve yaklaşık 100 yıl hayatta kalabilen, sualtında yaşayan kör mağara semenderlerini günde sadece 30 ziyaretçinin görmesine izin verilecek.

Postojna mağara-akvaryumu yetkilileri yaptıkları açıklamada, “2016’dan bu yana gözümüz gibi baktığımız dünyanın en ünlü ‘ejderha bebeklerini’ takdim etmekten gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Ziyaretçilerin görüşüne çıkarılacak üç bebek ejderha, 2016’da yaklaşık 60 yumurta arasından çıkan 21 yavru arasında yer alıyordu.

Hayatta kalmalarını ve canlılar hakkında daha fazla bilgi elde edebilmek için şu ana kadar yetkililer, “bebek ejderhaları” gözden uzak tutmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

En fazla 35 santimetre uzunluğa ulaşan, 4 küçük bacaklı kör hayvanlar efsanevi ejderhaların görünümünden hayli uzak.

Zaman zaman “insan balığı” olarak da adlandırılan ince omurgalı hayvanın burnunun her iki tarafında tüylü solungaçlar bulunuyor. Canlının vücudunun şeffaf pembe rengi iç organlarının tespit edilmesini kolaylaştırıyor.

Koruma altındaki yılan balığı benzeri tür yaklaşık on yıl boyunca besinsiz yaşayabiliyor.

Araştırmacılar, Slovenya’nın başkenti Ljubljana’nın 50 kilometre güneybatısında bulunan mağaradaki canlıların milyonlarca yıldır orada yaşadığını söylüyor.

Bebek ejderhaların, ziyaretçiye açılması kararı koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık 3 aydır kapalı bulunan mağara-akvaryumun yeniden açılmasının ardından geldi.

Canlıların yaşadığı doğal ortamın yaklaşık iki yüz milyon yıl boyunca değişmemesi nedeniyle semenderler ve yumurtaları en küçük bir ısı değişikliğine karşı dahi çok hassas.

Slovenya’nın ulusal kültüründe ejderha önemli bir yere sahip. Ülkede avronun para birimi olarak kabul edilmesinden önce paraların üzerinde bu canlıların resminin olduğu biliniyor. 

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU