“Şehit Kaymakam” Safıtürk davası: “Tek sanığa 2 müebbet” kararı Yargıtay’ca onandı

Derik Kaymakamı Muhammet Fatih Safıtürk’ün bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetmesine neden olan olayın ardından davadan ceza alan Mesutoğlu’nun cezası Yargıtay’ca onandı

Derik Kaymakamı Safıtürk, 2016'da bombalı saldırının hedefi olmuştu 

Yargıtay, Derik Kaymakamı Safitürk'ün şehit edilmesi davasında dönemin Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Şerif Mesutoğlu’na verilen 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ile 28 yıl hapis cezasını onadı.

Yargıtay kararında, Kaymakam Safitürk suikastının, PKK'nın amacına yönelik olarak gerçekleştirildiği ifade edildi.

İçişleri Bakanlığı tarafından kanun hükmünde kararname ile Derik Belediye Başkanlığı’na kayyum olarak görevlendirilen Safıtürk, 10 Kasım 2016 tarihinde  makam odasında el yapımı patlayıcı ile düzenlenen saldırı sonucu şehit oldu.

Saldırının ardından gözaltına alınan 71 kişiden 15’i tutuklandı. 3 sanık “Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet” suçundan 1 ila 5 yıl arasında değişen cezalar alırken Yazı İşleri Müdürü Mesutoğlu 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 28 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

Davayı görüşen Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi ise 8 kişi hakkında verilen kararı bozarak söz konusu isimlerin yeniden yargılanmasının yolunu açtı.

Safıtürk ailesinin iddiaları: Emniyet amiri suçlu

Dava sürecinde Safıtürk ailesi, suikastte resmi görevlilerin parmağı olduğunu ileri sürdü. Kaymakamın babası Asım Safıtürk, oğlunun “baş failinin” dönemin Derik Emniyet Amiri olduğunu söyleyerek,

“Emniyet amiri delilleri yok etmiştir. Bu amir devleti temsil edemez. Bu olayı emniyet amiri çözecektir” dedi.

Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan ağabey Ali Haydar Safitürk ise, “Ülkesini, milletini hizmet aşkı ile seven bir kaymakamı mesai saati içerisinde çalışma masasına kendi ilçe emniyet amiri Mustafa Hakan Kutluay tarafından konulan bomba ile şehit etti. 3 yıl 1500 km yolu 20 den fazla duruşma yaptık koskocaman bir hiç. Kaymakamın kanından nemalanan ödüllenen bir sürü hain var” diye yazdı. 

Davada ceza alan tek isim olan Mesutoğlu ise duruşma salonunda kendisi yakmaya çalışmış, cezaevinde ölüm orucu ve açlık grevi gibi eylemler yapmıştı.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU