Kılıçdaroğlu'ndan 3 ismin vekilliğinin düşürülmesine tepki: Bunlar darbe döneminde yaşadığımız olaylar

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, CHP'li Berberoğlu ile HDP'li Güven ve Farisoğulları'nın milletvekilliğinin düşürülmesini eleştirerek, “Yapılan yanlıştır. Anayasaya aykırıdır. Kendilerinin yaptığı bu anayasaya bile aykırıdır" dedi

CHP Lideri Kılıçdoğlu, gazetecilerin gözaltına alınması ve 3 ismin vekilliğinin düşürülmesini eleştirdi / Fotoğraf: AA 

Koronavirüs salgınının Türkiye’de görülmeye başladığının açıklanmasından bir gün önce 10 Mart Salı günü son kez gerçekleştirilen TBMM Grup Toplantıları yeniden başladı. 

İlk grup toplantısını Cumhuriyet Halk Partisi gerçekleştirdi. 

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, üç ismin milletvekilliklerinin düşürülmesine tepki gösterdi. 

Kılıçdaroğlu, siyasette soru sorulabilsin, haksızlığı milletin vekilleri tarafından dillendirilmesini istediklerini söyledi. 

“Milletin vekili, vatandaşın vekili” diyen Kılıçdaroğlu, “Oy versin vermesin, bütün vatandaşların sorunlarını dile getirmek bizim boynumuzun borcudur. Çözümleri de üretmek zorundayız” dedi.

Gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi

“Eğer bir ülkede özgür gazeteciler varsa, o memlekette huzurun yolu açılıyor demektir” ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, “Özgür gazeteciler bizi bilgilendirmek istiyor, onlar da zor koşullarda görev yapıyorlar. Ama bir haber geliyor, 2 gazeteci arkadaşımız sabahın köründe gözaltına alınıyor” diye konuştu.

Kemal K.jpg
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM'deki grup toplantısında konuştu / Fotoğraf: AA

İsmail Dükel ve Müyesser Yıldız neden ve hangi gerekçelerle gözaltına alındığını sorgulayan Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: 

Biz nasıl bir ülkede yaşıyoruz? Gazetecinin huzur hakkı yok mu? Müyesser Hanım'a su vermiyorlar. Bu gazeteciler ne yaptı? Haber peşinde koşuyorlar, bu kişileri suçluyorlar. Bu kadar da ayağa düşürmeyin bu casusluğu ya. Ne ajanlığı, ne casusluğu? Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Hülya Kılınç, Murat Ağırel, Aydın Keser neden içeride? Allah akıl fikir versin.

Yapılanların “FETÖ taktiği” olduğunu savunan Kemal Kılıçdaroğlu, “Hepimiz biliyoruz. Önce havuz medyasına yazdırıyorlardı, ondan sonra sabah baskınıyla tutuklama. Casus arıyorlar. Eğer bu memlekette bir casus aranıyorsa, devletin sırlarını terör örgütüne peşkeş çeken birisi aranıyorsa o da Kozmik Oda'yı açanlardır. Bunun hesabını soran var mı? Yok” değerlendirmesinde bulundu.

“Bir dokunulmazlık oylaması yapılmadı”

Millet İttifakı olarak iktidara geldiklerinde devlet sırlarını terör örgütüne peşkeş çekenlere hesap soracaklarının sözünü veren Kılıçdaroğlu, “Hesap sormazsak namertiz” dedi.

Milletvekillerinin vekilliklerinin düşürülesini sert dille eleştiren Kemal Kılıçardoğlu, yapılanın yanlış olduğunu söyledi. 

Bu tür uygulamalara darbe dönemlerinde karşılaşıldığını ileri süren Kılıçdaroğlu, “Bu isimlerin seçime girilmesine izin verildi. Ne oldu da şimdi birdenbire bu kararı alıyorsun? Bu anayasaya aykırıdır. Kendilerinin yaptığı darbe hukukunu içeren bu anayasaya bile aykırıdır. Seçimden önce veya sonra bir ceza verilmişse bu hükmün yerine getirilmesi üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır. Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma Meclis'in yeniden dokunulmazlığının kaldırılmasına bağlıdır. Bir dokunulmazlık oylaması yapılmadı. Neden yapılmadı? Zaten gücünüz yetiyor” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, her yerde demokrasiyi savunduklarını belirterek, “Milletvekillerinin üyeliklerin düşürülmesi millet iradesine yapılmış bir darbedir. O zaman bu millet neden sandığa gidiyor?” diye sordu. 

“Biz her yerde bu hakkı savunacağız” diye sözlerini sürdüren Kılıçdaroğlu, Enis Berberoğlu’nun durumunun diğer vekillerinkinden farklı olduğunu söyledi. 

Kılıçdaroğlu şunları kaydetti: 

Diğer 2 milletvekiline yapılan da haksızlıktır, hukuksuzluktur. Enis Berberoğlu'na bir sürü laf ettiler, casus dediler. Hangi devletin sırrı? MİT tırları devletin sırrı mıydı? Tüm dünyanın bildiği bir gerçekti. Tutanakları orada görevli olan hakimler ve savcılar tuttu. Peki bu hakim ve savcılar nerede şimdi? Terör örgütünün üyesi olmaktan içeride. Terör örgütünün tutanak tuttuğu bir olay nasıl olur da devlet sırrı olur? Ortada hiçbir belge yok. Bu olaydan ötürü mahkum olan kimse yok. Sadece Enis Bey. Niçin? Çünkü CHP'li. Baskı yapacaklar ama iktidar olanlar şunu unutmasın, hiçbir maske karşısında hiçbir CHP'li boyun eğmez, nokta!

Kemal Kılıçdaroğlu, sağlık çalışanlarının kahramanca çalıştıklarını belirterek, iktidarın bunlar arasında bile ayrım yaptığını belirtti. 

“Yüzbinlerce iş yeri kapandı”

Koronavirüs nedeniyle birçok işletmenin ekonomik sıkıntılar çektiğini hatırlatan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Yüzbinlerce iş yeri kapandı. Yapılan doğruydu. Peki evine gönderdiğiniz kahveciye ne yaptınız? Biz olsaydık, evinde otur, rahat otur, senin 3 aylık kiranı ben ödeyeceğim devlet olarak derdik. Bu devlet için büyük bir yük değil. Esnafın başına bela olan bir stopaj vergisi var. Kira gelirini ben elde etmiyorum, git mal sahibinden al alacaksan. Bunu da kaldıralım dedik. Bu konuda kanun teklifini CHP verdi. Bunun takipçisi ben de olacağım siz de olun. Kaldırılması için kim el kaldırmıyorsa kara defterin bir köşesine yazın” diye konuştu.  
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU