Filistinli ve İsrailli göstericiler Netanyahu'ya karşı aynı safta: İlhak planı protesto edildi

Tel Aviv'de toplanan kalabalık, İsrail hükümetinin Batı Şeria’ya yönelik ilhak planı ve ABD'de siyahi George Floyd'un öldürülmesini protesto etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Filistin'İn Batı Şeria bölgesini ilhak etme planı, Tel Aviv'de protesto edildi.

Akşam saatlerinde Tel Aviv'de toplanan binlerce Filistinli ve İsrailli, Netanyahu'nun ilhak planına karşı çıktı.

Göstericiler ayrıca, ABD'nin Minnesota eyaletinde polis şiddeti nedeniyle hayatını kaybeden siyahi George Floyd için de protesto düzenledi.

israil 2 afp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Filistinli göstericiler, ABD ve dünyada yayılan "Black Lives Matter" (Siyahilerin Hayatı Önemlidir) sloganına ithafen, "Filistinlilerin Hayatı Önemlidir" şeklinde pankart açtı.

İsrailli ve Filistinli göstericiler ayrıca İsrail polisinin geçen hafta işgal altındaki Doğu Kudüs'te otizmli Filistinli İyad Hallak'ı öldürmesine de tepki gösterdi.

İsrail polisinin, Hallak'ı öldürmesine tepki göstererek slogan atan eylemciler, "İyad için adalet" ve "polis şiddeti herkes için tehlikeli" yazılı dövizler taşıdı.

Protestocular ile kalabalığı dağıtmak isteyen güvenlik güçleri arasında zaman zaman arbede yaşandı.

Polis, kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

filistin-AP.jpg
Fotoğraf: AP

 

İsrail'in Batı Şeria'daki bölgeleri "ilhak" planı

ABD Başkanı Donald Trump'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 28 Ocak'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında açıkladığı sözde Orta Doğu barış planında, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin "İsrail'in toprağı" olarak kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD ve İsrailli yetkililerden oluşan ortak komisyon, sözde barış planının ardından söz konusu bölgelerin "ilhakı" için Batı Şeria'da haritalandırma sürecine başlamıştı.

Netanyahu ile Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'ın imzaladığı koalisyon anlaşmasına göre, İsrail Başbakanı 1 Temmuz'dan itibaren Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'nin "ilhakını" kabine veya meclisin onayına sunabilecek.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU