CHP'li ve HDP'li üç ismin milletvekilliği düşürüldü

CHP'li Enis Berberoğlu ve HDP'li Leyla Güven ile Musa Farisoğulları'nın vekilliği düşürüldüğü, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde okundu. CHP ve HDP'li vekiler, karara tepki gösterdi, Meclis'te gerginlik yaşandı

CHP'li Milletvekili Enis Berberoğlu ile HDP'li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları'nın milletvekilliği düşürüldü.

Üç isim hakkındaki mahkeme kararları TBMM Genel Kurulu'nda okundu. 

Haklarında kesinleşmiş yargı kararları olduğu gerekçesiyle CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, HDP İstanbul Milletvekili Musa Farisoğulları’nın milletvekillikleri düşürüldü.

Üç milletvekilinin Anayasa’nın 84'üncü maddesine göre kesin hüküm giyindiğine dair kesinleşen mahkeme kararı hakkında tezkere düzenlendiği belirtildi.

Karar sonrası Meclis'teki birçok vekil ellerini masaya vurarak kararı protesto etti.

Berberoğlu: Demokrasi için bedel ödenecekse önce CHP'liler öder

Vekilliği düşürülen CHP'li Berberoğlu, konuya ilişkin "Bu karar bana hiç sürpriz olmadı, şaşkınlık yaratmadı. Çünkü Türkiye'de ben çıktığımdan bugüne dek, demokrasi koşullarında bir düzelme yok. Bana da isabet edecek demokrasi piyangosu beklemek fazla safdillik olur" derken, “Demokrasi için bir bedel ödenecekse bu bedeli önce CHP’liler öder" açıklamasında bulundu.

 

CHP Genel Merkezi'nde açıklama yapan Berberoğlu, helallik de istedi.

Kılıçdaroğlu: Adaleti, hakkı ve hukuku sağlamak için demokrasi mücadelesine devam edeceğiz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Enis Berberoğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin, "Adaleti, hakkı ve hukuku sağlamak için demokrasi mücadelesine devam edeceğiz" ifadesini kullandı. 

 

Twitter hesabından paylaşımda bulunan Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Enis Berberoğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesi, içinde yaşadığımız 20 Temmuz sivil darbe sürecinin bir sonucudur, millet iradesinin yok sayılmasıdır. Adaleti, hakkı ve hukuku sağlamak için demokrasi mücadelesine devam edeceğiz"

CHP'li Altay: Parlamento darbesi

CHP ve HDP, tezkereler okunmadan önce usul tartışması isteyerek itirazlarını sıraladı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, yapılanın parlamentoya bir darbe olduğunu söyledi.

Altay, "Enis Berberoğlu'nun yargıtayda onaylanan cezası ile ilgili AYM'ye başvurusu var. AYM daha üç gün önce Enis Berberoğlu'ndan belge istedi. Daha süreç bitmedi. Geçmişte sayın Binali Yıldırım Meclis Başkanı iken bu konuda ülkedeki herkesin üstatlığını kabul ettiği üç Anayasa hukukçusundan mütaala istemişti. Burada da yargılamanın bitmediği belirtildi. Yapılan şey hukuksuzdur" dedi.

HDP: Bu iktidar darbecidir

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise "Hukuksuzluğu meşrulaştırma derdindeler. Daha dün FETÖ'yü savunanlar bugün hukuksuzluğu meşrulaştırmak istiyor. Bu iktidar darbecidir. Hukuku, insanlığı esas almıyor. İktidarın halk iradesi ile ilgili hiçbir işi kalmamıştır. Milletvekillerimize bu hapis cezasını verenler şu an FETÖ'den içerdeler. Müebbet hapis cezası aldılar. En iyi kaynağınız FETÖ'dür. Ceza verenlerin hapiste olduğu bir davada yeniden yargılanma talebini kabul etmediniz ve milletvekilliklerini düşürüyorsunuz" diye konuştu.

AK Parti: Usule uygun

AK Partili Cahit Özkan ise tezkerelerin okunmasını usulüne uygun olduğunu söyledi.

AYM'deki ve AİHM'deki başvurulara rağmen yargı kararının kesinleştiğini savunan Özkan, "AYM, Meclis'in bu kararı almasını engelleyemez. Meclis Başkanı bu kararları okumazsa İçtüzüğü çiğner" dedi.

AK Partili Turan: Konu Meclis'in takdirinde değil

3 ismin milletvekilliklerinin düşürülmesiyle ilgili açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, konunun Meclis'in takdirinde olmadığını söyledi.

 

Turan, Twitter hesabından şunları yazdı:,

Meclis'te gerginliğe sebep olan milletvekilliğinin düşürülmesi usuli bir işlemdir. Konu Meclis'in takdirinde değildir. Silahlı terör örgütüne üye olmak, devlet sırrını açıklamak vs suçlarından kesinleşen yargı kararlarının sadece Mecliste okunmasına ilişkin yapılan bir işlemdir.

Ayrıca esas olan dokunulmazlıktır.

Ancak, bu süreç 26.dönemde HDP ve CHP'nin çok ağır ithamlarla “kaldırın dokunulmazlıkları” şeklindeki talebiyle dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla başlayan bir süreçtir.

Yani "dokunulur" vekilliği icat edenler, bugün bu görüntüyü yaşayanlar!

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU