Otomobilleri Kovid-19’dan korumak için neler kullanılmalı?

Uzmanlar otomobilleri temizlemek için çamaşır suyu ve hidrojen peroksit içeren ürünlerin kullanılmaması gerektiği yönünde uyarılarda bulundu

Fotoğraf: Pixabay

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından korunmak için kişisel hijyen ve ev temizliği büyük önem arz ediyor.

Fakat günün büyük bir zamanını geçirdiğimiz araçlarda, salgına karşı tedbir alınmaz büyük  bir risk oluşturabiliyor.

Ford Birleşik Krallık baş tıbbi sorumlusu Dr. Jenny Dodman, otomobillerde uygulanması gereken hijyen kurallarıyla ilgili ipuçlarını paylaştı.

Ford Otosan'dan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Dodman, otomobillerin içi temizlenirken asla çamaşır suyu veya hidrojen peroksit içeren ürünler kullanılmaması gerektiğini ifade etti.

Dodman, ayrıca, parlama ve parmak izi önleyici gibi bazı özel kaplamalara zarar verebilecek amonyak bazlı ürünlerden kaçınılması gerektiğini belirterek, "Üreticiler, her araç için hangi ürünlerin güvenle kullanılabileceği konusunda size gerekli bilgileri sunarlar. İngiltere Halk Sağlığı Kurumu ise bu konuyla ilgili normal ev dezenfektanlarının Kovid-19'a karşı yeterince etkili olduğunu belirtmiş ve tavsiye etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Otomobillerin dış kısmı için sosyal mesafe kuralı ve hijyen önlemlerini en sıkı şekilde uygulayan yıkama yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Dodman, sözlerini şöyle sürdürdü:

Eldiveni bir koruma şekli olarak görebilirsiniz. Ancak, bununla birlikte kirlenmiş bir yüzeye dokunursanız eldivenlerinizin hala kirlenebileceğini ve daha sonra eldivenli el ile yüzünüze dokunduğunuzda virüsün bulaşabileceğini lütfen unutmayın. Otomobilinizi birlikte yaşamadığınız kimseyle paylaşmamalısınız, çünkü bu uzmanların önerdiği sosyal mesafe kurallarının dışına çıkmak olur.

Dodman, Kovid-19 ile enfekte olan birinin öksürdüğünde veya hapşırdığında, virüsü içeren damlacıklar ürettiğini ve bu damlacıkların o kişinin etrafındaki bir yüzeye ulaşabildiğini belirtti.

Kovid-19 ile kontamine olmuş bir yüzeyden kaynaklanan bulaşma riskinin zaman içinde azaldığını kaydeden Dodman, virüsün herhangi bir yüzeyde ne kadar yaşayabileceği henüz kesin olarak bilinmediğini, virüsün ömrünün bulunduğu yüzeye ve koşullara bağlı olarak değişebileceğini belirtti.

“Araçlarda el dezenfektanı bulundurun”

Arabalarda mutlaka bir el dezenfektanını ve torpido gözünde kolonya bulundurulması önerilen açıklamada, temizlik sırasında direksiyon simidi, tutacaklar, vites kolu, düğmeler veya dokunmatik ekran, silecek ve sinyal kulakçıkları, kol dayanakları, torpido tutacağı, kolçaklar ve koltuk ayarlayıcıları gibi sık dokunan alanlara özellikle dikkat edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Açıklamada ayrıca, emniyet kemerleri ve kemer tutamaçları her sürücünün temizlik kontrol listesinde en üst sıralarda olması gerektiği belirtilirken, emniyet kemerinin muhtemel öksürük ve hapşırmalardan gelen mikropları taşıyabildiği ifade edildi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU