İlhan Ömer’le birlikte George Floyd cinayetine tepki gösteren Ocasio-Cortez: Politikacılar polisin siyasi gücünden korkuyor

Alexandria Ocasio-Cortez, attığı tweet'te "İnsanları hesap verebilir kılma konusunda gözümüz korkmamalı" dedi

Alexandria Ocasio-Cortez ve İlhan Ömer, ülkede siyahilere yönelik şiddet olaylarına dikkati çekti (AP)

Demokrat Parti'den Kongre üyeleri Alexandria Ocasio-Cortez ve İlhan Ömer, George Floyd'un boynuna diziyle bastıran polis memurunun cinayetle suçlanması çağrısında bulundu. Ocasio-Cortez ayrıca, politikacıların "polisin siyasi gücünden" korktuğunu iddia etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Minneapolis'te 4 polis memuru, içlerinden birinin, nefes alamadığını tekrar tekrar haykıran siyahi Floyd'un boynuna diziyle bastırdığını gösteren görüntülerin ortaya çıkmasının ardından pazartesi günü kovulmuştu.

George Floyd'un ambulans çağrılmasına rağmen o gün hayatını kaybetmesiyle çarşamba gecesi protestolar patlak verdi. Göstericiler, ABD'deki siyahi yurttaşlara yönelik polis şiddetine son verilmesi çağrısında bulundu.

İnternette birçok kişi tehlikede olduğu bariz şekilde görülen Floyd'la polis memurunu gösteren görüntüleri eleştirirken, aralarında John Boyega, Jamie Foxx ve Snoop Dogg'un da bulunduğu bazı ünlüler siyahi yurttaşlara karşı tekrar eden polis şiddetini kınadı.

Ömer çarşamba gecesi attığı tweet'te "George Floyd'u öldüren polis memuru cinayetle suçlanmalı" dedi, daha sonra Ocasio-Cortez bu paylaşımı kendi hesabında retweet'ledi.

Ocasio-Cortez ayrıca şu tweet'i attı:

#GeorgeFloyd hayatta olmalıydı. Bunun yerine polise hayatı için yalvarırken öldürüldü.

Polis şiddetinin cezasız kalması, hayat kurtarmak için yüzleşmemiz gereken sistematik bir sorun. Polis vahşeti, ABD'deki genç siyahi erkeklerin başlıca ölüm nedenlerinden biri. Statüko bizi öldürüyor.
 


Konuyla ilgili düşüncelerini paylaşan bir diğer isim olan Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey ise Floyd'un boynuna diziyle bastıran polis memurunun tutuklanması çağrısında bulundu.

Frey çarşamba günü "George Floyd'u öldüren adam neden hapiste değil?" diye sordu.

Eğer siz yapmış olsaydınız ya da ben yapmış olsaydım, şimdi parmaklıkların arkasında olurduk. Ve buna verilecek iyi bir cevap bulamıyorum.

Son birkaç ayda siyahi Amerikalılara yönelik tehdit ve şiddet vakalarında artış yaşanırken, Floyd'un ölümü öfke ve nefreti tetikleyen son olay oldu.

Beyaz bir kadın olan Amy Cooper, kendisinden köpeğine tasma takmasını isteyen siyahi Christian Cooper'a karşı polis çağırdığını gösteren görüntülerinin yayımlanmasının ardından bu hafta işinden kovulmuştu.
 


Gregory McMichael ve Travis McMichael adlarındaki iki beyaz adamın siyahi Ahmaud Arbery'yi vurduğunu gösteren görüntülerin paylaşılmasıyla bu ay Georgia eyaletinde protestolar düzenlenmişti.

İki ay önce çekilen görüntüler, iki adamın tutuklanarak cinayetle suçlanmasına yönelik protestolara ve ülke çapında eleştirilere yol açmıştı.

Son birkaç yıldır polis memurlarının siyahi Amerikalılara karşı aşırı güç uyguladığı çok sayıda olay meydana gelirken, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Ocasio-Cortez, ABD'li politikacıların polislerin sahip olduğu siyasi güçten korktuğunu öne sürdü.

Ocasio-Cortez attığı tweet'te, "Sadece şunu söyleyeceğim: Birçok politikacı, polisin siyasi gücünden korkuyor ve bu yüzden onları alenen işlenmiş cinayetlerden sorumlu tutacak değişiklikler yapılmıyor. Bu başlı başına ürkütücü bir sorun" dedi.

İnsanları cinayet için hesap verebilir kılma konusunda gözümüz korkmamalı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU