Merkez Bankası rezervlerinde 8 milyar dolarlık artış

Rezervlerin artışı, Katar’la swap anlaşmasının sağlandığı hafta gerçekleşti

Fotoğraf: AA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) toplam rezervleri Katar swap anlaşmasının yapıldığı 22 Mayıs ile biten haftada 8 milyar dolar arttı.

TCMB'nin toplam rezervleri kamunun artan döviz arzı ve koronavirüse karşı alınan önlemlerin de etkisiyle şubat sonundan 15 Mayıs'a 23.4 milyar dolar düşüşle 84.4 milyar dolara gerilemişti.

Toplam rezervler 22 Mayıs ile biten haftada 8 milyar dolar, brüt rezervler 6.7 milyar dolar arttı. Böylece toplam rezervlerde Şubat sonundan 15 Mayıs'a yaşanan 23.4 milyar dolarlık düşüş 22 Mayıs itibarıyla 15.4 milyar dolara geriledi.

TCMB verilerine göre net rezervler ise 22 Mayıs ile biten haftada yaklaşık 6 milyar dolar artışla 32 milyar dolara yükseldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TCMB'nin rezerv kayıpları koronavirüs ile birlikte haftalık 10 milyar dolara kadar ulaşmış, sonrasında ise haftalık 200 milyon dolara kadar gerilemişti. Kayıpların düşük bir hızda mı devam edeceği, yoksa yeniden mi hızlanacağı piyasalarda yakından izleniyordu. 

TCMB 22 Mayıs ile biten ilgili haftada Katar ile swap anlaşmasının tutarını 5 milyar dolar karşılığından 15 milyar dolara yükseltildiğini açıklamıştı.

TCMB analitik bilançosuna göre Katar'dan sağlanan yaklaşık 10 milyar dolar TCMB hesaplarına 20 Mayıs'ta geçmişti.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU