Cemevlerinin açılış tarihi belli oldu

Camilerin toplu ibadete açılması ve kilise ile sinagoglardaki açılış hazırlıklarının ardından salgın sonrası cemevlerindeki ilk Cem ibadeti de 11 Haziran Perşembe günü yapılacak

Cemevleri de salgın sonrası yeniden ibadete açılmaya hazırlanıyor / Fotoğra: AFP

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle cemaatle ibadete ara verilen camiler bugünden itibaren toplu ibadete açılıyor.

İstanbul’daki kimi kiliselerin ve sinagogların da haziran başı itibariyle toplu ibadete açılması bekleniyor.

Koronavirüs salgınının başlamasıyla toplu ibadete ara verilen cemevlerininde yeniden ibadete açılacağı tarih belli oldu.

Cemlerde de sosyal mesafeye dikkat edilecek

Cemevleri de koronavirüs kapsamında salgının ilk günlerinde Cem ibadetlerine salgın geçene kadar ara vermişti.

Independent Türkçe’ye değerlendirmede bulunan Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı ve Avcılar’da bulunan Garip Dede Cemevi’nin Dedesi Celal Fırat, salgın sonrası ilk Cem ibadetininn 11 Haziran Perşembe günü akşam 20..00’da sosyal mesafe kurallarına uyularak yapılacağını söyledi.

celal fırat.jpg
Alevi Dedesi Celal Fırat, cemevlerinin salgına karşı erken önlem aldığını söyledi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Fırat: İlk cemevleri önlem aldı

Fırat’ın verdiği bilgiye göre Türkiye genelinde köylerdekilerle birlikte ortalama 2 bin 500 cemevi bulunuyor. Fırat, Aleviliğin bilimi ve aklı ön plana çıkaran bir inanç olduğunu söylerken sözlerini şöyle sürdürdü:

Salgının başladığı ilk günlerde ilk önlemini alan ibadethaneler cemevleri oldu. Bu süreçte canlarımızdan da yaşamını yitirenler oldu. Toplumumuz bu zorlu süreci kurumları aracığıyla kurdukları iletişim yoluyla takip etti, inançsal hizmetlerini bireysel yaşayarak Aleviliğin gerekliliği olan lokmalarını komşularıyla uzaktan paylaştılar birbirine Hızır oldular, yoldaş oldular. Bu nedenle öncelikle her canımıza bu duyarlılığından dolayı içten teşekkür ediyoruz.

Fırat, bundan sonraki süreçte de bilim insanlarının uyarıları doğrultusunda ibadetlerini yaparken sosyal mesafe kurallarına uyulacağını belirterek, “Umarım tez zamanda bu beladan kurtuluruz” dedi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU