Uluslararası yardım kuruluşundan Afrika uyarısı: Çekirge sürüleri nedeniyle açlık tehlikesi büyüyor

Oxfam, yeni tip koronavirüs ve sel felaketlerinden sonra Doğu Afrika ülkelerinin yeni oluşan çekirge sürüleri nedeniyle açlık ve yoksulluk kriziyle karşı karşıya kaldığı uyarısında bulundu

Uluslararası yardım kuruluşundan Afrika uyarısı / Fotoğraf: Reuters

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam yaptığı açıklamada, mahsullerin hasat edileceği haziranda yumurtadan çıkması beklenen çekirge sürülerinin, başlangıçta olduğundan 400 kat daha büyük olabileceğine dikkat çekti.

Doğu Afrika'da iklim değişikliğinin yol açtığı sağanak yağışların çekirgelerin üremesi için mükemmel bir ortam oluşturduğuna işaret edilen açıklamada, mevcut çekirge felaketinin son 70 yıldaki en büyüğü olduğu, Somali, Etyopya ve kenya'da binlerce hektarlık arazinin zarar görmesine yol açtığı hatırlatıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Hükümetlere destek olun” çağrısı

Açıklamada, koronavirüs (Kovid-19) salgını mücadelesi için gidilen kısıtlamaların çekirgelere karşı verilecek mücadeleyi de etkilediğine dikkat çekilerek, “Seller ve yeni çekirge dalgası halihazırda 33 milyondan fazla insanın şiddetli gıda güvensizliği yaşadığı bölgede artan gıda kıtlıklarına yol açacak” ifadesi kullanıldı.

Oxfam, uluslararası donörlere "hükümetlere destek olmaları" çağrısında bulundu.

Bir günde 35 bin kişiye yetecek gıdayı tüketebiliyorlar

Aylardır Doğu Afrika ve Orta Doğu ülkelerindeki tarlalara zarar vermeyi sürdüren çekirge sürüleri, her gün 150 kilometre yol kat edebiliyor.

Bir kilometrekarede yer alan 40-80 milyon çekirge, sadece bir günde 35 bin kişiye yetecek gıdayı tüketebiliyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU