Japonya'da 36 kişinin ölümüne yol açan anime stüdyosu yangınını çıkaran adam 10 ay sonra tutuklandı

Japonya'yı sarsan geçen seneki anime stüdyosu yangınını çıkararak 26 kişinin ölümüne yol açan zanlı tutuklandı

Görgü tanıklarına taşıdığı iki bidon yanıcı maddeyle stüdyoya giren Aoba ön kapısını kilitledikten sonra binayı ateşe verdi (AFP)

Japonya'nın Kyoto kentinde geçen yıl bir anime (Japon çizgi filmi) stüdyosunu kundaklayarak 36 kişinin ölümüne, 33 kişinin de yaralanmasına yol açan adam 10 ay sonra tutuklandı.

42 yaşındaki Shinji Aoba geçen yıl temmuz ayında Kyoto Animation şirketine ait anime stüdyosunu yaktıktan sonra ağır yaralanmış ve hastanede tedavi altına alınmıştı.

Olay, ülkenin yakın tarihindeki en büyük kundaklama vakalarından biri olarak kayda geçmişti.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 
Aoba'nın aralarında kundakçılık ve cinayetin de yer aldığı bir dizi suçtan tutuklandığı açıklandı. Aoba'nın ekim ayında tutuklanmasının planlandığı ancak sağlık durumunun istikrarsız olması ve koronavirüs salgını nedeniyle işlemin ancak bu tarihte yapılabildiği belirtildi.

Kyoto polisi: Suçlamaları kabul ediyor

Tutuklanmasının ardından sedyeyle sorgusunun yapılacağı Kyoto'daki karakola götürülürken Aoba'nın yüzü ve kollarında ciddi yanık izlerinin olduğu da görüldü.

Kyoto polisi Aoba'nın stüdyoyu yaktığını kabul ettiğini ve kendisine yönelik suçlamalarda "hata olmadığını" söylediğini de açıkladı.

Kyoto Animation şirketi yaptığı açıklamada "Şüpheliye söyleyecek hiçbir sözümüz yok. Hayatını kaybeden çalışanlarımız asla geri gelmeeycek ve meslektaşlarımızın yaralaları asla iyileşmeyecek" dedi.

 “K-On!” and “Haruhi Suzumiya'nın Melankolisi” gibi ünlü animelerle tanınan şirket, Aoba'nın en ağır cezayla suçlanmasını beklediğini de söyledi.
 


Ölenlerin çoğu gençlerden oluşuyordu

3 katlı anime stüdyosundaki yangında ölenlerin çoğu 20'li ve 30'lu yaşlarındaki gençlerden oluşuyordu.

Ölenlerin yakınları soruşturmacıların Aoba'nın neden bu saldırıyı yaptığını ayrıntılarıyla açıklığa kavuşturmaalrını beklediklerini ifade etti.

Aoba ilk gözaltına alındığında animasyon şirketinin öykülerinden birini çaldığını öne sürmüştü.

Sıklıkla öykü yarışması yapan ve seçilen öyküleri animasyon haline getiren şirketse Aoba adlı birinin öykü yarışmasına katıldığını ancak öyküsünün herhangi bir animede kullanılmadığını açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, Japan Times

DAHA FAZLA HABER OKU