İki yüzü olan kedi doğdu: Beslenirken her iki ağzı da hareket ediyor

İki yüzlü Roma tanrısının isminin verildiği, kafatası deformasyonu bulunan kediler Janus kedileri diye de biliniyor

ABD'nin Oregon eyaletindeki Albany kentinde doğan 6 yavru kediden bir tanesi nadir bir özellik olan iki yüzlülüğe sahip.

Kyla ve BJ King'in sahip olduğu ve çarşamba günü doğan yavru kedinin hastalığı diprosopus veya kranofasiyel çiftlenme isimleriyle bilinen doğum kusurundan kaynaklanıyor.

Yerel haber kanalı KOIN-TV'ye konuşan King ailesi, "Bisküvi ve Sos" (Biscuits and Gravy) ya da kısaca "Bisküvi" (Biscuits) ismini verdikleri yavru kedinin iki ayrı burun ve ağzından nefes alabildiğini ve yemek yiyebildiğini söyledi.

Kyla King, aynı anda bir yüzün yemek yerken diğer yüzün miyavladığını ifade etti. Kyla, Bisküvi'yi fark ettiğinde eşine mesaj gönderdi ve "artık 6,3 yavru kediye" sahip olduklarını söyledi.

KOIN-TV'ye konuşan Kyla, "Onu ne zaman beslesem iki ağzı birden hareket ediyor, her ikisi de emme hareketini yapıyor" dedi.

Bu nadir hastalığa sahip kediler antik Roma tanrısının isminin verilmesiyle Janus kedileri diye de tanınıyor. Zamanın ve ikiliğin tanrısı olduğuna inanılan Janus, sıklıkla hem geleceğe hem de geçmişe bakan iki yüze sahip biçimde tasvir ediliyor.

 

 

Her ne kadar en uzun ömürlü Janus kedileri Frank ve Louie 15 yaşına kadar yaşasa da Janus kedileri, yüz deformasyonlarına bağlı komplikasyonlar nedeniyle genellikle çok kısa yaşam süresine sahip oluyor.

Deformasyon sebebiyle Bisküvi'nin kafası kendi başına taşıyabileceğinden çok daha büyük ve bu gelecekte başka sağlık sorunlarına yol açabilir.

BJ King şunları söyledi:

Aşırı iyimser değiliz ancak (yavru kedi) son derece hayat dolu görünüyor, iştahı da yerinde ve her şey yolunda gidiyor gibi duruyor.

BJ King,"Yavru kedi ve diğer kardeşleri için çok fazla istek aldık fakat bu kediyi vermeyi planlamıyoruz " diye ekledi.

National Geographic'e göre, kranofasiyel çiftlenme bozukluğuna "neden olabilen çeşitli genetik mekanizmalar" bulunuyor. Kedi genetiği üzerine çalışmalar yürüten Leslie Lyons, bu durumun yalnızca kedi türleriyle sınırlı olmadığını ve diğer memeli, keseli memeli veya omurgalı canlılarda da gerçekleşebileceğini söylüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU