ABD’de yaptığı tahminlerin çoğu tutan seçim modeli: Trump kasımda tarihi bir yenilgi alacak

Analiz, ABD Başkanı'nın halk oylarının sadece yüzde 35'ini alacağı tahmininde bulunuyor

Trump'ın koronavirüsle mücadele yöntemlerinin seçim üzerindeki etkisi şimdiden tartışılıyor (Reuters)

Bir ulusal seçim modeli, koronavirüsün yol açtığı ekonomik resesyon nedeniyle Donald Trump'ın Kasım 2020 seçimlerinde "tarihi bir yenilgi" alacağı öngörüsüne yer verdi.

Oxford Economics'in hazırladığı modelde, seçim sonuçlarını tahmin için işsizlik, kullanılabilir gelir ve enflasyon verileri dikkate alındı.

CNN'in haberine göre bu model, Trump'ın halk oylarının sadece yüzde 35'ini alarak ağır bir yenilgiye uğrayacağını gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bugüne kadar geçmiş 18 seçimin 16'sında kazananı doğru tahmin eden model, koronavirüs salgınının ABD'yi vurmasından önce tam tersi bir öngörüde bulunmuştu.

CNN televizyonu, Oxford Economics'in halk sağlığı krizi öncesi yaptığı tahminde, Trump'ın seçimlerde alacağı oy oranını yüzde 55 civarında öngördüğünü aktardı.

Haberde, Oxford Economics'in hazırladığı raporda "Cüzdanların Trump'tan yana olması için iş ekonomik bir mucizeye kalacak" ifadesinin yer aldığı belirtildi.

Raporda ayrıca, ABD ekonomisinin içinde bulunduğu durumun "Trump'ın kasım ayına kadar aşması neredeyse imkansız bir engel olacağı" da ifade edildi.

Tahmin kuruluşu, gerilemenin ülkenin şimdi karşı karşıya olduğu zayıf ekonomik zeminin ışığında ortaya çıktığını ve söz konusu modelin seçim zamanında da bunun hala geçerli olacağını varsaydığını kaydetti.

Oxford Economics, "Ekonomi, Büyük Buhran'ın gördüğü derinlikten daha kötü bir durumda olmaya devam edecek" öngörüsünde bulundu.

Uzmanlar da seçim sonucunun büyük ölçüde pandemiye karşı 6 ay boyunca elde edilecek başarıya bağlı olabileceğini söyledi.

CNN'e konuşan AGF Investments'ın ABD politikaları baş stratejisti Greg Valliere, "Yeni enfeksiyonlar gerçekten hız kazanırsa halk Trump'ın ülkeyi açmada çok erken davrandığı sonucuna varacaktır" dedi.

Ama yeni enfeksiyonlara dair rakamlar düşerse de bu durum Trump'a biraz kredi kazandıracaktır.

Uzmanlar ayrıca seçim öncesi 6 aylık sürenin Trump'a, Joe Biden'a karşı yürüttüğü seçim kampanyasını yeniden şekillendirmek ve koronavirüs suçunu Çin'e yıkmak için zaman kazandırabileceğini belirtti.
 


Oxford Economics'in raporuna göre seçmenlerin katılım oranı, sonucu şu veya bu şekilde değiştirebilir.

Modelin 1968 ve 1976 yılları dışında 1948'den bu yana tüm seçimleri doğru tahmin ettiği söyleniyor.

Ancak araştırmacılar, adayların gündemi veya sevilirliği gibi ekonomi dışı faktörlerin yer almadığı modelin "doğası gereği sınırlı" olduğunu kabul ediyor.

Valliere, "Geleneksel modeller normal zamanlarda işe yarar. Ancak şu anda normal zamanlarda değiliz" diyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU