Britanyalı doktorlar: Kan sulandırıcı ilaçlar Kovid-19 tedavisinde hayat kurtarabilir

Araştırmacılar, Kovid-19 ve kan pıhtılaşması arasında açık bir bağlantı belirlediklerini söylüyor

Daha önce Broadway yıldızı Nick Cordeo'nun koronavirüs nedeniyle kaldırıldığı hastanede bacağında oluşan pıhtılaşma nedeniyle bacağının kesildiği aktarılmıştı (AP)

Britanyalı doktorlar, kan sulandırıcı ilaçların, akciğerlerde tehlikeli pıhtıların oluşmasını önleyerek koronavirüs hastalarının kurtarılmasına yardımcı olması için kullanılabileceğini söyledi.

Londra'daki uzmanlar, test ettikleri durumu ciddi her hastanın ölümcül olabilecek pıhtılara sahip olmasının bulunmasıyla, Kovid-19 ve kan pıhtılaşması arasında açık bir bağlantı belirlediklerini belirtti.

Royal Brompton Hastanesi'nin şiddetli solunum yetmezliği servisindeki doktorlar, Kovid-19 hastalarının akciğer fonksiyonlarının görüntülerini almak için çift enerjili CAT taramaları kullandı ve akciğerdeki küçük damarların içinde pıhtılaşma olduğuna işaret eden kan akışı eksikliği tespit etti.

The Sunday Telegraph'ın haberine göre, Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) İngiltere'nin, durumu ciddi hastalara yüksek dozda kan sulandırıcı ilaçların verildiğinin görülebildiği hastaneler için rehber yayımlamaya hazırlandığı düşünülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hükümetin Acil Durumlar İçin Bilimsel Danışma Kurulu'nun (Sage) klinik bilgi alt kurulunun üyesi Peter Openhaw, “Bu damar içi pıhtılaşma, daha önce pek çok diğer virüste görmediğimiz gerçekten çok kötü bir beklenmedik gelişme. Bu, insanların gerçekten solukları kesilmese de vücutlarındaki oksijen seviyelerinin çok düşük olmasında gözlemlenen epey sıradışı klinik tabloyu bir biçimde açıklıyor. Bu hastalığın kan damarı kökenli olmasına uyuyor" dedi.

ABD'de bu ay yayımlanan bir araştırma, kan sulandırıcıların solunum cihazlarına bağlı Kovid-19 hastalarını daha uzun süre canlı tutmaya yardımcı olabileceğini öne sürmüştü.

New York'taki Mount Sinai Hastanesi'nden araştırmacılar, yaptıkları araştırmada, 2 bin 773 koronavirüs hastasının sağlık kayıtlarını inceledi ve solunum cihazına bağlanan 395 hastanın kan sulandırıcı verilmeyen yüzde 62,7'sinin öldüğünü, buna karşın ilaç tedavisi uygulananlarda ölüm oranının yalnızca yüzde 29,1 olduğunu saptadı.

Mount Sinai'deki Icahn Tıp Okulu'nda kardiyoloji profesörü Anu Lala, “Son üç haftadır Kovid-19 hastalarına hizmet veren bir kardiyolog olarak, yatan hastalar arasında artan miktarda kan pıhtısı vakası gözlemledim. Bu nedenle antikoagülanların (bir tür kan sulandırıcı) fayda sağlayıp sağlamadığına bakmak çok önemli" diyor.

Royal Brompton'daki doktorlarsa 150'den fazla durumu kritik hastayı tedavi etti ve inceledi. Araştırma ekibi, ilk bulgularını gelecek hafta yayımlayacak.

The Sunday Telegraph'a konuşan, Royal Brompton'da kıdemli yoğun bakım uzmanı ve Imperial College Londra'da öğretim görevlisi Dr. Brijesh Patel, bilim insanları Kovid-19 hakkında daha fazla bilgi edindikçe “hastaların çoğunun” "önemli miktarda tedavi edici dozlarda kan sulandırıcı madde" alacağına inandığını söyledi.

Patel, “Eğer kandaki bu müdahaleler doğru şekilde uygulanırsa, hayat kurtaracaklar” dedi.

Bence Kovid'le ilintili olarak kan sulandırıcı maddeleri uygulamak önemli ancak bunu doğru şekilde yapmanız gerekiyor, aksi takdirde zarar verebilirsiniz.

Birleşik Krallık (BK) hükümetinin şimdi, virüs için etkili bir tedavi arayışı kapsamında, Kovid-19 hastalarında kan sulandırıcı maddeleri test etmek üzere denek grubunun rastlantısal olarak seçildiği klinik çalışmaları hızlandırdığı bildiriliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU