ABD'de mahkemeden koronavirüs tedbirine engel: Kuzey Karolina'da dini toplantılar yapılabilecek

Kararla birlikte ABD'nin Kuzey Karolina eyaletindeki ibadethanelerde, iç mekanlarda 10'dan fazla kişinin ibadet etmesine izin verilecek

Kuzay Karolina valisi eyaletteki dini ibadethanelerin koronavirüsün yayılmasını artırabileceğini vurguluyordu (Reuters)

ABD'nin Kuzey Karolina eyaletindeki ibadet mekanları artık geçici süreliğine iç mekanlarda ibadet ve ayinlerini yapabilecek.

Demokrat Vali Roy Cooper eyaletteki dini ibadethanelerin içinde 10 kişiye kadar toplanılmasını yasaklamış ancak iş yerlerinin yarım kapasiyle çalışmasına izin vermişti. Cenaze hizmetlerinde de 50'ye kadar kişiye izin veriliyor.

Valillik kararının çelişkili olduğunu vurgulayan Kuzey Karolina Doğu Bölgesi Bölge Mahkemesi Yargıcı James C. Dever III valilik kararına 2 haftalık tedbir kararı koydu.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yargıç "Valilik kararı vatandaşlarının dini faaliyetler dışında faaliyetlerin gerçekleştiği alışveriş merkezleri ve iş yerleri gibi iç mekanlardaki davranışlarına güveniyor ancak aynı güveni iç mekanlarda dua ettiklerinde göstermiyor" dedi.

Tedbir kararı en az 14 gün geçerli olacak. Kararda dini ibadetlere katılanların sosyal mesafe önlemlerine uyması gerektiği de yer aldı.

Daha önce bir grup kilisenin oluşturduğu "Return America" adlı grup, kararnamenin dini özgürlüklerini çiğnediğini ve anayasal haklarının ihlal ettiğini savunarak federal mahkemede dava açmıştı.

Bu mahkemenin ilk celsesi mayıs sonunda gerçekleşecek.

Valilikse ibadethanelerin virüs yatağı olmasından endişe ediyor. Kararla ilgili açıklama yapan valilik sözcüsü buna rağmen karara itiraz etmeyeceklerini duyurdu.

Sözcü  "Karara katılmasak da itiraz etmeyeceğiz. Bunun yerine ibadet yerlerini ve liderlerini cemaatlerinin güvenliğini sağlamak için gönüllü şekilde sağlık kılavuzlarını takip etmeleri konusunda uyarıyoruz" dedi.

Virginia ve Maryland'de de dini mekanların açılmasına izin verilmişti

Virginia ve Maryland eyaletlerinde de bu hafta sonu kiliselerin bazılarının toplu ibadete açımasına izin verilmişti.

Eyaletin ilk aşama "normale dönüş" kurallarını yayınlayan Virginia'nın Demokrat Valisi Ralph North, eyaletin batı ve güney kısımlarındaki dini ibadet yerlerinin içlerinde 10'dan fazla kişinin ibadet etmesine izin verimesini onayladı.

Eyaletin kuzeyinde ise bu hafifletme 28 Mayıs'a uzatıldı.

Bazı kiliseler endişeli

Hizmetlerini sürdürüp sürdürmeme kararı din görevlilerine bırakılmıştı. 

Virginia'nın Tazewell ilçesinden ABD'li rahip Barry Absher şimdilik iç mekanlarda yarı kapasiteyle hizmet vermeyeceğini çünkü kilise cemaatinde fiziksel mesafeyi korumakta zorlanabileceğini söyledi.

Absher "The Walking Dead dizisinin bir bölümü gibi olurdu. İnsanlar size sarılmak isterse, siz sarılmadığınız için kendinizi pislik gibi hissedebilirsiniz" dedi.

Washington bölgesindeki bazı camiiler de Ramazan bittikten sonra, 24 Mayıs'ta açılma planı yapıyor.

Kuzey Virginia'daki Dar Al-Hijrah Camii'sinin dini görevlileri Virginia valisinden dini ibadetlerini sosyal mesafeye uyarak geniş bir otoparkta yapmak için izin istedi.

 

Independent Türkçe, Washington Post, The News and Observer

DAHA FAZLA HABER OKU