Rus doktorlar soruyor: Putin’in koronavirüs primleri nereye gitti?

Koronavirüs hastalarıyla çalışan bir doktor, maaş bordrosunda ekstra ödeme yerine kesintiyle karşılaştı

Rusya'da birçok sağlık çalışanı nisan maaşlarında bekledikleri ekstra ödemeyi göremedi (AFP)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in koronavirüs (Kovid-19) tedavisine katılan doktorlara aylık 80 bin ruble'ye (yaklaşık 7,5 bin TL) kadar prim ödeneceğine dair nisan ayında verdiği sözün yerine getirilmediği belirtiliyor.

Salgınla mücadele sırasında çok fazla mesai harcayan sağlık çalışanları Putin'in sözünün gerçek olmasını bekliyordu ancak nisan ayı bordrolarına bakan çoğu kişi vaat edilen cömert tutarlara dair bir işaret göremedi.

AFP’nin haberine göre başkent Moskova dışında bir hastanede çalışan 24 yaşındaki doktor Maria, ekstra maaş beklerken normalde aldığı ücretin de azaldığını fark etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hastaları evlerinde ziyaret eden ve normalde günde üç kişiye bakarken salgının büyümesiyle birlikte bu sayı nisan ayında 30’a çıkan Maria, “Olur da enfeksiyon kaparsam bana ekstra para verecekler diye umuyordum” dedi.

Ziyaret ettiği bir hastanın Kovid-19 testinin pozitif çıkmasının ardından 14 gün gönüllü tecride alınan Maria, nisan maaşının yapılan kesinti sonucu 14 bin ruble'ye (yaklaşık bin 300 TL) kadar düştüğünü anlattı.

Maaşı aydan aya değişse de Maria’nın iki farklı işte çalışması sonucu ayda eline en fazla 36 bin ruble (yaklaşık 3 bin 380 TL) geçiyordu.

Mesai başına kendisine yalnızca bir cerrahi maske ve bir çift eldiven verildiğini söyleyen Maria, “Koronavirüse yakalanmış olabilirdim. Prim almak şöyle dursun maaşım normalden bile daha azdı” diye konuştu.

Ayrıca Rusya’da birçok sağlık çalışanı, aldıkları ektra ücretin 740 ruble (70 TL) ya da bunun daha da altında olduğunu veya hiç değişmediğini gösteren belgeleri paylaştı.

Başbakan Mihail Mişustin çarşamba günü yaptığı açıklamada sorundan haberdar olduğunu belirtirken, hükümetin 27 milyar ruble'yi sağlık primleri için transfer ettiğini ancak yerel yetkililere sadece 4,5 milyar ruble ödendiğini kaydetti.

Mişustin, “Hastalığın en çok vurduğu ve sağlık görevlilerinin maksimum seviyede çalıştığı bölgelerde bile ödemeler konusunda sorunlar yaşanıyor” dedi.
 


“Eylem” adlı doktorlar sendikasının eşbaşkanı Andrei Konoval ise Putin’in direktifinin sağlık sistemi bürokrasisi içinde etkisini kaybettiğini söyledi.

Habere göre bazı hastaneler belli başlı çalışanları “koronavirüs ekibine” dahil ederken Maria gibi virüsle karşı karşıya kalan diğerleriyse prim ödemeleri için hak sahibi sayılmadı.

Kimi bölgelerde de sağlık tesisleri para tasarrufu yapmak için koronavirüsle temas halinde geçen süreyi dakikasına varıncaya kadar hesapladı.

Konoval, Putin’in prim sözünün “çok etkileyici” olduğunu ancak doktorlar arasında büyük bir hayal kırıklığıyla sonuçlandığını ifade etti.

Sendikanın tüm maaşların ödenmesi için geçen hafta imzaya açtığı dilekçede son yaşananların, yerine getirilmemiş sözlere zaten alışkın sağlık çalışanları için “acımasız bir şaka gibi göründüğü” belirtilmişti.

Hükümeti ekstra ödeme yapılacak sağlık çalışanı sayısını artırmaya çağıran dilekçeye şimdiye dek 90 binden fazla kişi imza attı.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU