Mazlumder: Eğitim ve liyakat eksiği bulunan bekçilerin polis yetkileriyle donatılması kabul edilemez

Polise tanınan yetkilerin, eksik eğitim ve liyakatsiz bekçilere de tanındığını öne süren Mazlumder, bu durumla bekçilerin “Paralel bir kolluk kuvveti” olarak hareket etmelerine yol açtığını savundu

Fotoğraf: AA

Mazlumder İstanbul Şubesi, bekçilere polis yetkileri verilmesine itiraz eden bir açıklama yaptı.

İstanbul’da bir kişiyle arbede yaşayan bekçinin silah kullanmasının ardından İstanbul Valiliği’nin yaptığı, “Şüphelinin ‘yağma’ suçundan cezaevi kayıtları var” açıklamasını hatırlatan Mazlumder, “Belirtmek gerekir ki, bir vatandaşın geçmişte herhangi bir suçtan sabıkasının olması, ‘yeni bir suç işleyeceği’ zannıyla hareket edilmesini gerektirmeyeceği gibi masumiyet karinesini de açıkça ihlal etmektedir. Valilik açıklaması asla kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

"Paralel kolluk kuvveti"

Geçen şubat ayında, Malatya’da bir şüpheliye müdahale eden bekçinin görev arkadaşının tabancasından çıkan kurşunla yaralandığını da hatırlatan Mazlumder açıklamasında şu şöyle denildi:

Gerekli eğitimleri almadıkları ve liyakat eksikliği bulunduğu halde polise tanınan yetkilerin bekçilere de tanınması kabul edilemez.

Bu uygulama, kendisini hukuktan ve kanundan üstün gören zihniyeti teşvik etmekte ve cesaretlendirmektedir.

Verilen yetkiler, kolluk kuvvetlerine yardımcı kolluk olarak istihdam edilmelerine rağmen, adeta paralel bir kolluk kuvveti gibi hareket etmelerine yol açmaktadır.

Bu durumun keyfi ve aşırı güç kullanımını çoğaltacağı ve insan hakları ihlallerine neden olacağı açıktır.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU