Kılıçdaroğlu: Erdoğan S-400’leri aktif edemeyecek

CHP lideri Kılıçdaroğlu, darbe tartışmalarına ilişkin, “Darbe bekliyorsa ordunun başında kim var? Gitsin Hulusi Akar’ı alsın yerine başka birini atasın” ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yeniçağ TV’de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Son günlerde, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun, "Önümüzdeki süreçte bir erken seçimle veya başka bir şekilde bir iktidar değişikliğini, hatta bir sistem değişikliğini görüyorum" sözleri sonrası başlayan darbe tartışmalarına ilişkin Kılıçdaroğlu, "Bizim ordumuz yok milletimiz var. Darbelerin bize getirdiği büyük sıkıntıları biz biliyoruz. CHP’nin ödediği bedelleri de biliyoruz. Bu tamamen yapay bir gündem. Türkiye’yi yönetemiyorlar. Milyonlarca insanımız işsiz. Halkın iradesinin en büyük irade olduğunu” dedi.

Kılıçdaroğlu, “Darbe önleyeceklerse, darbe bekliyorsa ordunun başında kim var gitsinler Hulusi Akar’ı alsın yerine başka birini atasın. Millet İttifakı ile birlikte bu ülkeye demokratik parlamenter sistemi getireceğiz. Bütün İslam devletleri arasında Türkiye bir yıldız gibi parlayacak” dedi.

Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

Türkiye’de demokrasi yok. 20 Temmuz sivil darbesinden bu yana yargıya, medyaya müdahaleler var. İstenen kişi hapse atılıyor, soruşturma açılıyor. Biz gerçekten hak temelli mi yapıyoruz yardımları lütuf temelli mi yapıyoruz? Vatandaş benim “Karnımı doyurmak zorundasın” demek zorunda.

Erdoğan öteden beri Ankara’yı içine sindiremedi. Ankara’ya geldiği zaman mütevazı bir düzeni vardı. 3 Y ile gelmişlerdi. Şimdi bunlar başka bir şeye dönüştü. Erdoğan, Ankara’da olmayı sevmeyen, gözü İstanbul’da olan çünkü İstanbul en büyük rant merkezi. Erdoğan ve ailesi İstanbul'un rantından yararlanmak istiyor.

“Önce parlamentoya bir siyasi adalet kanunu götüreceğiz”

Millet İttifakı’ndan bir Cumhurbaşkanı çıkarsa yapacağı ilk 3 işinin ne olacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Önce parlamentoya bir siyasi adalet kanunu götüreceğiz. Parlamentoyu ranttan kurtaracağız. Devlette ciddi israf var, israfı önleyeceğiz. Üçüncüsü ise devlette saydamlık hesap verilebilirlik. Bugün gazetelerde haber var. Bir tarım kredi kooperatif, milletvekilimiz maaşlarını soruyor, ticari sır diyorlar” dedi.

"Akşener'in çağrısı bir vatanseverlik örneğidir"

İYİ Parti lideri Meral Akşener'in "Memleket Masası" çağrısını çok önemli bulduğunu ve bir vatanseverlik örneği olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

Bütün siyasi partilerin bir araya gelip ortak çözüm bulması gerekir. Ben bu çağrıyı çok önemi buluyorum. Ama bu çağrıyı keşke Sayın Akşener’den önce Sayın Erdoğan yapsaydı. Erdoğan bu çağrıya uymayacak çünkü çağrıyı yapması gereken devleti yöneten kişidir. Meral Hanım bu çağrıyı yaptı. Erdoğan gelir ya da gelmez bu çağrı çok önemlidir. Ben bütün siyasi partilerin genel başkanları olarak bu çağrıya evet diyelim derim.

"Erdoğan S-400'leri aktif edemeyecek"

Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sisteminin kurulup kurulmayacağı tartışmalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

Rus medyasının haber yaptığı olayı sizin yazınızda okudum ama buna gelen bir cevap yok. Lisans işi neden yapılmadı, neden bu füzeler aktif edilemedi? Covid-19 yüzünden mi? Yok böyle bir şey. Samimi düşüncem şu o kadar çok sıkıştılar ki, paraya ihtiyaçları var. Amerika’ya gidecekler el etek öpecekler. Onlar ne diyecek; “S400’leri ambara kaldırıyor musun?” Erdoğan bunları aktif edemeyecek. S400 ambara kaldırılacak.

"Erdoğan halkın iradesine güvenmiyor"

Erdoğan’ın kendi iktidarını sürekli kılmak için önündeki tüm engelleri kaldırmaya çalıştığını iddia eden Kılıçdaroğlu, “Biz halkın iradesine saygı gösterdik. Erdoğan Saraya çekildiğinden beri halkın iradesine güvenmiyor” dedi.

Kılıçdaroğlu, “Seçim tekrarlanacak diyen destek veren Yargıtay Başkanı oldu. Yargıda adaletli insanlar olacak. Bizim partimiz yarın erken seçim olacakmış gibi çalışıyoruz. CHP eskiden eleştirirdi, çözümü dillendirmezdi. Biz şimdi çözüm yollarını da anlatıyoruz” dedi.

"MHP vatan toprağını terk edenlere destek veriyor"

MHP’li Semih Yalçın’ın attığı Twitter’dan yayınladığı mesajlara ilişkin de yorumlarda bulunan Kılıçdaroğlu, “MHP’nin içinde ne oluyor ben ona girmek istemem. Bütün siyasi partilere saygım vardır. Her siyasi partinin hedefi iktidar olmaktır. Dolayısıyla “Şimdi üç hilalin zamanı geldi” ne demektir bu sandığı göstermek demektir” dedi.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

Sonra ne oldu bu değiştirildi. Berat Albayrak’a destek verildi. Saray soytarılarının bir numaralı adamı Sayın Erdoğan’dan sonra. Bu memlekette ne yapıldıysa Cumhur İttifakının diğer aktörü de yapmıştır, bunlara destek vermiştir. Süleyman Şah Türbesinin bulunduğu toprak bizim toprağımızdı. Oradaki bayrağımızı indirdiler, toprağımızı düşmana terk ettiler ve MHP buna destek verdi. Vatan toprağını terk edenlere destek verenlere ne denir? Beni en çok bu üzüyor.

“Bu hükümet vatandaşın hükümeti mi, tefecilerin hükümeti mi?”

Hükümetin, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle ülkede oluşan ekonomik krizi yönetemediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Millet işsiz kardeşim işsiz. 256 bin iş yeri kapandı. Hizmet sektörü, 17 milyon insan evine kapandı işsiz kaldı. Bunlar tartışılacakken aldılar konuyu buraya getirdiler” dedi.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

İşsizlik sigortası fonu neden kuruldu? 131 milyar TL var orada. İşsiz kalana ne kadar para gitti? Çok sembolik bir rakam. Ocak’tan Mart sonuna kadar Saray hükümetinin kullandığı para 668 milyar TL. Bunun sadece 4.4 milyarını fakire vereceğim dedi. Bayram ikramiyesini öne çekti. En düşük emekli aylığını bin 500 TL yapacağım dedi. Faizciye ödenen para ise 38 milyar TL. Şimdi oturup konuşmamız lazım; Bu hükümet vatandaşın hükümeti mi, tefecilerin hükümeti mi? Dolarla garanti alanlar özveride bulundu mu? Özveride bulunan yine bu ülkenin insanı, çiftçisi, memuru oldu. Borçlar ertelendi ama faizleri artıyor. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU