Dünya'ya en yakın karadelik keşfedildi

Bilim insanları sistemin "buzdağının görünen ucu" olabileceğini ve çok daha fazlasının bulunabileceğini söylüyor

Görsel: AA

Bilim insanları yeni keşfedilen karadeliğin diğerlerine göre Dünya'ya daha yakın olduğunu açıkladı.

Yeni çalışmaya göre karadelik Dünya'ya, etrafında dönen yıldızların çıplak gözle görülebileceği kadar yakın.

Astronomlar, gökcisminin "buzdağının sadece görünen ucu" olabileceğini ve keşfedilmeyi bekleyen birçok benzer karadeliğin bulunabileceğini ifade etti.

Şili'deki Avrupa Güney Gözlemevi (ESO) tesisindeki bir teleskop yardımıyla tespit edilen karadelik, Dünya'ya sadece bin ışık yılı uzaklıkta. Öte yandan, güney yarımkürede bulunan birinin, yeterince açık ve karanlık bir gecede teleskoba gerek kalmaksızın karadeliğin sistemindeki yıldızları görmesi de mümkün.

Araştırmanın ortak yazarlarından, Prag'daki Çek Bilimler Akademisi'nin emeritus bilim insanı Petr Hadrava, "Bunun çıplak gözle görülebilen ilk karadeliğe sahip yıldız sistemi olduğunu fark ettiğimizde çok şaşırdık" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları sistemi ilk olarak, iki güneşli sistemleri daha iyi anlamak için yürütülen bir iki yıldızlı sistem araştırması kapsamında izlemeye aldı. Ancak bu örneğin, daha önce keşfedilmemiş bir karadelik gizlediğini fark eden bilim insanları şoke oldu.

Söz konusu cisim, çevresiyle şiddetli etkileşimi bulunmayan ilk karadelik keşifleri arasında yer alıyor ve etrafındaki yıldızlar gibi görünen cisimlere etki ederek görünmüyor, ki bu da onu gerçekten kara yapıyor. Buna karşılık, astronomlar bu karadeliğin varlığını sistemin iç yıldızının yörüngesini izlerken tespit etti. Yıldız, büyük ve gizemli bir nesneden etkileniyordu.

ESO'ya bağlı bilim insanı ve çalışmanın lideri Thomas Rivinius, "Güneş'in dört katı kütleye sahip görünmez bir obje, sadece bir karadelik olabilir" dedi.

Sistemin iki yıldızından biri görünmeyen cisim etrafındaki bir turu 40 günde tamamlar gibiyken, diğer yıldız her ikisinden de uzak bir mesafede bulunuyor. Bu sebeple sistemi daha uzun bir süre izlemek zorunda kalan astronomlar, aylar süren gözlemler sonucunda yörüngelerin resmini çıkarabildi.

Rivinius'a göre karadeliğin kolayca tespit edilememiş olması, benzer şekilde keşfedilmeyi bekleyen birçok sistemin daha olabileceği anlamına geliyor ve bu yeni keşif "buzdağının sadece görünen ucu" olabilir.

Rivinius şu ifadeleri kullandı:

Yüz milyonlarca karadelik olabilir ama biz yalnızca çok azına dair bilgi sahibiyiz.
Neyi aradığımızı bilmek, karadelikleri tespit etme noktasında bizi daha iyi bir konuma getirecektir.

Bilim insanları, bu kadar yakında karadeliğe rastlanmasının muhtemelen daha uzak mesafelerde, tespiti daha zor, çok daha fazla karadelik bulunduğu anlamına geldiğini ifade ediyor.

Araştırmacılar, gözlemler sonucu "çarpıcı derecede benzer" veriler elde ettiklerini ve bu verilere göre dünyaya görece yakın LB-1 adlı sistemin de bu tür bir üçlü sistem olabileceğini şimdiden yeni makalede belirtti.  Bu keşfin doğrulanması için daha fazla gözleme ihtiyaç duyuluyor.

Galaksimizde bugüne kadar görece az sayıda karadelik astronomlarca görülebildi. Neredeyse hepsinin çevresiyle güçlü etkileşim içinde olması, karadeliklerin bu etkileşimin uzaya saçtığı kuvvetli x-ışınlarıyla tespit edilebileceği anlamına geliyor.

"İç ikilide genişlemeyen karadeliğe sahip çıplak gözle görülen üçlü bir sistem" isimli yeni makale, Astronomy & Astrophysics isimli bilimsel yayında yayımlandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU