Salgınla mücadelede ikinci aşama: Antikor testiyle "sessiz kitle" tespit edilecek

Sağlık Bakanlığı, ülkede günlük salgın bilançosunun düşük seyretmesi sonrası hastalık belirtisi göstermeyen kişileri ve toplumun bağışıklık gücünü tespit edecek testler yapacak

Fotoğraf: AA

Türkiye’deki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında günlük vaka ve can kaybı sayılarının düşmeye başlamasının ardından Sağlık Bakanlığı, hastalıkla mücadelede ikinci aşamaya geçiyor.

Bakanlık, Kovid-19’a yakalandığı halde hastalık belirtisi göstermeyen hastaları tespit etmek ve toplumun salgına karşı bağışıklık oranını tespit edebilmek için antikor testlerine (Elisa) başlayacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye gazetesinin haberine göre, Sağlık Bakanlığı, TÜİK ile birlikte toplumun genelindeki virüs yükünü ölçmek için rastgele PCR testlerine başlamıştı.  

Bu ölçümlerden yola çıkılarak, bu defa antikor testleri için yeni hedef kitleler belirlendi.

Salgın mücadelesinde ikinci aşama olarak nitelendirilen çalışmayla, toplumun bağışıklık oranı ve virüsü hiçbir belirti göstermeden geçiren 'sessiz kitlenin' oranı tespit edilecek.

Bu kapsamında hâlen uygulanan virüs testinden farklı olarak geçmişe yönelik hastalık taraması da başlatacak olan Bakanlık, taramalar için şu anda bazı Avrupa ülkeleri ile ABD'nin kullandığı Elisa testlerini devreye sokacak.

Yüzde 99 oranında doğru sonuç verdiği belirtilen bu testlerle, toplumdaki bağışıklık oranı tespit edilecek.

Toplumdaki bağışıklık oranı ile ilgili veriler, önümüzdeki süreçte uygulamaya koyulacak normalleşme politikalarında ve ikinci dalga riskinde yol gösterici olacak.

Bilim Kurulu toplantılarında da gündeme gelen antikor testleri ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı kaynakları "Şu anda testlerin güvenirliği ile ilgili çalışma yapılıyor. Türkiye'de hâlen birinci basamak hariç, ikinci ve üçüncü basamak hastaneler ile özel hastanelerde antikor testi yapılacak cihazlar mevcut" dedi. 

Antikor (Elisa) testi nedir ve nasıl yapılır?

İnsan vücudu, virüs veya yabancı bir patojenin bulaşması nedeniyle yakalandığı hastalık sürecinde , kan ve dokularda antikorlar üretmeye başlar.

Antikorlar, virüslere saldırıp kendisini çoğaltmasını ve enfeksiyonun vücutta daha fazla yayılmasını engelleyerek onu yok ediyor.

Alınan bir miktar kanla yapılan testler laboratuvarda inceleniyor ve vücudun bu antikorları üretip üretmediğine bakılıyor.

Vücutta bu antikorların tespit edilmesi durumunda kişinin büyük ihtimalle hastalığı geçirdiğini anlaşılıyor.

Genel olarak test sonuçlarının çıkması birkaç günü alırken, son dönemde birkaç saat içinde sonuç veren geliştirilmiş testler olduğu da belirtiliyor.

 

Independent Türkçe, Türkiye gazetesi

DAHA FAZLA HABER OKU