Elvis Presley’den Katy Perry’ye her tarzda söz ve müzik yazabilen yapay zeka programı geliştirildi: İşte o şarkılar

Projenin müzik üretimi alanında övgüye değer bir yapay zeka teknolojisi olduğu düşünülüyor

Yapay zeka uzmanları uzun süredir müzik üretimi üzerinde çalışıyor (Pixabay)

Rock, pop, hip-hop ve metal gibi farklı türlerde şarkılar yazabilen açık kaynaklı bir yapay zeka programı geliştirildi.

OpenAI isimli kâr amacı gütmeyen yapay zeka araştırma kurumunun duyurduğu program, şarkı sözleri ve seslendirmelerle birlikte popüler şarkıcıların tarzlarında özgün melodi ve armoniler yarattı.

Jukebox adlı programın sonuçları mükemmel olmaktan uzak ama yine de etkileyici olarak görülüyor. Öte yandan Elvis tarzında yazdığı “Mitoz” şarkısının sözlerinin sanatçının tarzına göre biraz tuhaf görünüyor:

Mütevazı bir kökenimiz var: Toz. Tozdan aside, hücreye ve kalbe… Zamanla mitoz ve mayoz bölünerek sonunda bir zihinle uyandık.

 

 

Şarkıların çoğunda sesin net olmaması ve diğer benzer aksaklıklara rağmen, projenin müzik üretimi alanında övgüye değer bir teknoloji olduğu düşünülüyor.

OpenAI araştırmacıları da programın mevcut sınırlamalarını kabul ediyor. Programı geliştireceklerini söyleyen araştırmacılar, konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi:

Jukebox müzikal kalite, tutarlılık ve ses örneğinin uzunluğunda; sanatçı, tür ve şarkı sözlerine koşullanma becerisinde önemli bir adımı temsil ediyor. Ancak bu neslin üretimiyle insan üretimi müzik arasında büyük bir açı var.

Techxplore’a göre gözlemciler, programın bir sonraki güncellemesinin Nisan 2021'de erişime açılmasını bekliyor.

 

 

Jukebox tanıtımı için hazırlanan blog yazısında programın yazdığı başarılı şarkı örneklerine yer verildi. Bunlar arasında Elvis Presley, Frank Sinatra ve Katy Perry gibi ünlü isimlerin tarzları baz alınarak üretilen şarkılar yer aldı. Bu şarkıların sözlerinin yapay zeka tarafından eğitim sırasında görülmediği ve bir dil modeliyle araştırmacılar tarafından birlikte yazıldığı belirtildi.

 

 

Daha önce görülmemiş sözlerin yanı sıra mevcut sözlerin yeniden yazımıyla oluşturulan şarkılar da paylaşıldı. Eğitim esnasında görülen sözlerle oluşturulan parçalar, Celine Dion ve Alan Jackson gibi müzisyenleri baz aldı.

 

 

 

OpenAI yapay zekayı şarkı oluşturacak şekilde eğitmek için 1,2 milyon şarkıdan oluşan devasa bir veri kümesi oluşturdu. Kurumun internet sitesinde yayımlanan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Modellerimiz melodiyi, ritmi, kompozisyonu, enstrümanların tınısını, şarkıcıların seslerini ve tarzlarını yakalayabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yapay zeka uzmanları uzun süredir müzik üretimi üzerinde çalışıyor. Google 2018’de müzik üretebilen Musical Transformer adlı programı, OpenAI de geçen yıl MuseNet programını tanıtmıştı.

Ancak Jukebox’un sözleriyle ve vokaliyle birlikte şarkı oluşturabilen ilk program olduğu ifade edildi. Araştırmacılar, üretilen şarkıların hepsini internet sitesinde paylaşıma açtı.

Independent Türkçe, Tecxplore, OpenAI

DAHA FAZLA HABER OKU