Rusya'da ağız maskeleri karaborsaya düştü

Ülkedeki eczane ve marketlerde koruyucu maske kıtlığı yaşanırken Rusya vatandaşları ekipman temininde çareyi internetteki karaborsada arıyor

Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre Rusya'da 114 binden fazla Kovid-19 vakası görüldü (AP)

ABD ve Batı Avrupa yeni tip koronavirüs pandemisi nedeniyle aldıkları tecrit önlemlerini yavaş yavaş hafifletmeye başlarken Rusya'da doğrulanmış Kovid-19 vakası sayısı bu hafta 100 binin üzerine çıktı.

Rus yetkililer tecrit uygulamasını mayıs ortasına kadar uzatırken ülkede Kovid-19'dan hayatını kaybedenlerin sayısı da bini aştı.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Yetkililer yüzü ve ağzı örten maske kullanmanın salgının yayılmasını önleyeceği uyarısı yaparken sıradan Rusya vatandaşları, çalışanlarını korumak isteyen şirketler ve sağlık çalışanları maskeye erişimde zorlanıyor.

"Eylem" adlı doktorlar sendikasının eş başkanı Andrei Konoval "Her bölgede bariz şekilde koruyucu ekipman yetersizliği var. Neredeyse tüm hastanelerde sorunlar var ve sorun kritik aşamaya yakın" dedi.

Az maaş alan sağlık çalışanlarının yetersiz kaynaklarını ekipman almaya harcadığını belirten Konoval "Birçoğu yıkanabilir maske yapıyor ya da maskeleri uzun süre kullanıyor" ifadelerini kullandı.

AFP'ye konuşan ve Ural Federal Bölgesi'nde yer alan Sverdlovsk bölgesinde çalışan doktor Natalya Eismont da sağlık çalışanları arasındaki maske eksikliğinin muazzam olduğunu vurguladı.

Eismont "Doktor dostlarımın tamamına kendi maskelerini yapmaları için elimdeki tüm malzemeleri verdim" dedi.

Maskeler karaborsaya düştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dahil Rus yetkililer ülkede maske ve diğer koruyucu ekipman konusunda eksiklik olduğunu kabul etmişti. Ancak her ülkede benzer sorunun yaşandığını vurgulayarak daha fazla üretim için çaba harcandığını duyurmuşlardı.

Ancak ülkedeki birçok kişi için şu anda kaynağı belirsiz maskelerin satıldığı kara borsa tek seçenek konumunda.

Başkent Moskova'da koronavirüs hastalarını tedavi eden bir özel klinikte çalışan doktor Boris Churadze sağlık çalışanlarının koruyucu ekipmanların karaborsaya düşütüğünden haberdar olduğunu söyledi.

Churadze "Çok sayıda kişi bundan para kazanıyor" ifadelerini kullandı.

Aynı bölgede yaşayanların pandemi sırasında kurduğu çok sayıda WhatsApp ve Telegram grubunda da pahalıya satılan maskelerin reklamı yapılıyor.

Moskova'nın bir mahallesinin sakinleri için kurulan bir WhatsApp grubunda "Elimde 55 rubleye (yaklaşık 5 TL) üç katlı maske var" mesajının yanında maske kutularıyla dolu bir deponun fotoğrafı paylaşıldı. 

Pandemi öncesinde bu maskelerin fiyatları 10 kat ucuzdu.

Telegram gruplarında da çok sayıda koruyucu ekipman satışı mesajları paylaşılıyor. Bazıları binlerce cerrahi ya da FFP maskesi kimisi de onlarca litre dezenfektan satıyor. 

Avito ve Yula gibi çevrimiçi toptan satış sitelerinde de koruyucu ekipmanların satıldığı yüzlerce duyuru göze çarpıyor.

Rusya hükümeti nisan başında eczaneler dışında maske ve cerrahi eldiven satışını yasaklayarak bu durumun önüne geçmeye çalışsa da karar bir hafta sonra iptal edildi.

AFP'ye konuşan adını vermek istemeyen bir eczacı Devlet Başkanı Putin'in kriz sırasında bu ürünleri pahalıya satanların cezalandırılacağını duyurması sonrası çok sayıda toptancının alım ve satışı durdurduğunu belirtti. 

Eczacı "Koronavirüs pandemisi ilk başladığında tedarikçiler fiyatlarını şişirdi ve biz lisansımızı kaybetme korkusuyla onlardan satın almayı durdurduk. Ödediğimizden fazla fiyata satamıyoruz" dedi.

Putin bu hafta yaptığı açıklamada ülkedeki maske ve diğer koruyucu ekipman üretiminin büyük ölçüde arttığını söylemişti.

Putin günlük maske üretiminin 10 kat artarak 8 buçuk milyon maske üretildiğini açıklamıştı. 

Ancak doktorlar sendikası eş başkanı Konoval'a göre önlemlerde geç kalındı.

Konoval "Önlemler alınıyor ve yetkililer sorunu çözmeye çalışıyor. Ancak bana bu savaşı kaybettik gibi geliyor" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU