Bursa’daki apartmanların boşluğunda üç asırlık türbe bulunuyor

Bursa’da 3 apartmanın boşluğu arasında kalmış 1700’lerdan kalma türbe sadece bilenler tarafından ziyaret ediliyor

Bursa’nın Yıldırım ilçesinde apartman boşlukları arasına hapsolmuş ve sadece bilenlerin ziyaret ettiği 600 yıllık türbe bulunuyor.

Bursa’da, 14. yüzyılın sonları ile 15. yüzyılın başlarında yaşadığı tahmin edilen Sufi Şair Aşık Yunus’un, merkez Yıldırım ilçesinin Karamazak Mahallesi’nde 3 apartmanın arka oda pencerelerinin baktığı havalandırma boşluğunda bulunan türbesi, dar bir koridordan geçilerek ziyaret edilebiliyor.
 

Bursa Türbe (2)_1600x902.jpg
Fotoğraf: İHA


Bursalı Aşık Yunus hakkında akademik çalışmaların da yapıldığını belirten Tarih Arşivi Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Günay, "Peygamber Efendimizin soyundan gelen ve Osmanlı’nın dördüncü padişahı Yıldırım Bayezid’in damadı Emir Sultan Hazretleri’nin talebesidir. Onun sohbet halkasında bulunmuş, o ortamı teneffüs etmiştir" dedi.
 

Bursa Türbe (3)_1600x900.jpg
Fotoğraf: İHA


Dışarıdan türbeyi fark etmenin neredeyse imkansız olduğunu aktaran Günay, türbenin Aşık Yunus'a ait olduğunun 17 asrın büyük bilginlerinden Niyazi Mısri Hazretlerinin bildirmesiyle ortaya çıktığını söyledi.
 

Bursa Türbe (1)_1600x1061.jpg
Fotoğraf: İHA


Aşık Yunus’un, Yunus Emre ile karıştırıldığını ifade eden Günay, “Aşık Yunus’un en çok bilinen eserleri ise 'Sordum Sarı Çiçeğe'  ve 'Şol Cennetin Irmakları' şiirleridir” dedi.
 

Bursa Türbe (4)_1600x902.jpg
Fotoğraf: İHA


26 yıldır türbenin yanındaki dairlerden birinde oturan Erol Aldaş ise 1730 yıllarında yapıldığı bilinen türbenin etrafında daha önce cami ve medrese türü binaların olduğunun söylendiğini, yapıların yıkılmasının ardından Vakıflara ait arazinin satılmasıyla türbenin bulunduğu bölgeye apartmanların yapıldığını anlattı.

Aldaş şunları kaydetti:

Evi ilk aldığımda arka camlar yüksekti. Vatandaşlar çekindikleri için camları yüksek yaptırmışlar. Ben de evi alınca eskiden küçük olan camları aşağıya doğru açtırdım. Türbeden korkulur mu? Çok memnunum burada olduğuma iyi ki de almışız bu daireyi. 5 sene önce türbenin fayans ve mermer kısımları o zamanın başbakan yardımcısı Numan Kurtulmuş tarafından bir ziyareti sonrası yaptırıldı. Türbeye bilen geliyor. Yoldan geçip tesadüf görenler geliyor. Uludağ Üniversitesinden de gelenler oldu incelediler binaların kaldırılıp türbenin ortaya çıkarılmasını istediler ama bir gelişme olmadı halen bekleniyor.

 

İHA

DAHA FAZLA HABER OKU