Çanakkale'de sosyal mesafeli anma: Şehitler Abidesi’nde tören düzenlendi

Çanakkale Kara Savaşları'nın 105. yıl dönümünde şehitler Kovid-19 önlemlerinin gölgesinde anıldı. Her yıl Şafak Ayini için Çanakkale’ye gelen Avustaralyalılar ise Anzak Günü’nü evlerinde geçirdi

Fotoğraf: AA

Çanakkale Kara Savaşları'nın 105. yıl dönümü nedeniyle Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'ndaki Şehitler Abidesi'nde tören düzenlendi. Yeni tip koronavirüs önlemleri nedeniyle katılımın az olduğu törende, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Gelibolu 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Savaşları kahramanları rölyefinin yer aldığı Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Sosyal mesafe kurallarına uygun olarak yapılan törenin ardından şehitler için dua edildi.

Vali Tavlı, Korgeneral Aksakallı ve Tarihi Alan Başkanı Kaşdemir daha sonra temsili şehitliğe karanfil bıraktı.

 

20200424_2_42089238_54260480.jpg
Fotoğraf: AA

 

Dünyayı etkisi altına alan salgın hastalık nedeniyle Tarihi Alan Başkanlığı olarak her yıl yaptıkları törenleri iptal ettiklerini hatırlatan Kaşdemir, şöyle konuştu:

Geniş katılımlı törenleri iptal etmiş olsak da Çanakkale Destanı'nın yazılmış olduğu bu topraklarda, bu Çanakkale kahramanlarını, o büyük insanları unutmadığımızı göstermek adına çok dar kapsamlı bir tören gerçekleştirdik. Her zaman olduğu gibi onları saygıyla andık. Onların ruhlarına dualarımızı gönderdik. Ve onları bir kez daha şükranla yad ettik. Bu hastalık ortadan kalkınca vatandaşlarımızın Çanakkale Destanı'nın yazıldığı bu topraklara ziyarete geleceğini umut ediyoruz. Onları buraya bekliyoruz

 

20200424_2_42089238_54260491.jpg
Fotoğraf: AA

 

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Çanakkale Kara Savaşları'nın 105. yılında şehitleri ve kahraman gazileri andı.  

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının büyük bir mücadele ortaya koyduğu Çanakkale Kara Savaşları’nın 105’inci yıl dönümünde, Çanakkale'yi geçilmez kılan aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle yad ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

 

thumbs_b_c_a1fd16f3bee69678d3463a588f407bb6.jpg
Her yıl Çanakkale Anzak Koyu'nda düzenlenen Şafak Ayini bu yıl yapılamadı / Fotoğraf: AA

 

Anzaklar atalarını evde andı

Avustralya'da, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yayılmasını önlemeye yönelik yasak ve kısıtlamalar nedeniyle Anzak Günü törenlerine katılamayan Avustralyalılar, atalarını televizyonlardan yapılan canlı yayınları izleyerek andı.

Başkent Canberra'daki Savaş Anıtı'nda düzenlenen törende konuşan Avustralya Başbakanı Scott Morrison, "Büyük Savaş (1. Dünya Savaşı) sonrası 1919 yılındaki ilk Anzak Günü'nde İspanyol gribi salgınıyla mücadele ettiğimizden, geri dönen gaziler için düzenlenen şehir yürüyüşü ve törenler yapılamamıştı. Sokaklarımızın boş olmasına rağmen geri dönen o gaziler unutulmamıştı" dedi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU