Cüceler artık engelli statüsünde

Halk arasında cüce olarak bilinen akondroplazi hastalarının engelli sınıfında tanımlanarak pozitif ayrımcılıktan yararlanması için yönetmelik değişikliğine gidildi. Akondroplazili bireyler, özür oran cetvelinde yüzde 40 engel oranıyla yer aldı

"Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik" ve "Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik", 20 Şubat 2019 tarihli ve 30692 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Akondroplazili bireylerin özür oran cetvelinde yüzde 40 engel oranıyla yer alması talebi kabul gördü. Kamu Denetçiliği Kurumu'nun (KDK) başvurusu üzerine "Engellilik Ölçütü, Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik"te değişiklik yapılarak akondroplazi, "engel oranları alan kılavuzu"nda yüzde 40 oranıyla yer aldı.

"İlk başvuruyu ben yapmıştım, haklarımızı aldığımız için mutluyum"

İzmir'de yaşayan akondroplazili Umut Kösemen, engelli sınıfında tanımlanmalarına yönelik ilk başvurunun 6 yıl önce kendisi tarafından KDK'ya yapıldığını belirtti.

 

 

Yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla akondroplazili çocukları bulunan ailelerin kendisini aradığını ve artık evlatlarının geleceğini daha güvende hissettiklerini söyleyen Kösemen, engellilere tanınan hakların kendilerine de tanımlanmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi:

"Yeni yönetmeliğe göre artık en az yüzde 40 engelli sayılacağız, engellilere tanınan bütün haklar artık bize de tanımlandı. Bu da bize erken emekli olma şansı verdi. Ev ya da araba sahibi olunmak istenirse de indirim sağlanıyor. Emekli olmak için önümüzdeki günlerde evraklarımı teslim edeceğim."

Hayata hiçbir zaman küsmediğini belirten Umut Kösemen, 20 yıla yakın süredir aikido yaptığını ve 4 yıldan beri de okçuluk sporuyla ilgilendiğini de sözlerine ekledi.

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU