Çin'den ABD'de açılan Kovid-19 davasına tepki: Çok saçma

Çin Dışişleri, Pekin yönetiminin dünyaya yalan söyleyip salgını yavaşlatmak için harekete geçmemekle suçlandığı ABD'nin Missouri eyaletindeki davaya tepki gösterdi

Johns Hopkins Üniversitesi'nin verilerine göre Çin'de Kovid-19 nedeniyle 4 bin 600'den fazla kişi hayatını kaybetti (Reuters)

ABD'nin Missouri eyaletinin Kovid-19 pandemisi nedeniyle Çin'e açtığı davaya Pekin'den yanıt geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang yasal işlemin "hiçbir gerçek ve yasal dayanağı" olmadığını söyledi.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Günlük basın brifinginde konuyla ilgili açıklama yapan Geng "Bu sözde dava çok saçma. Davanın hiçbir gerçek ve yasal dayanağı yok" ifadelerini kullandı.

Salgının başlamasından bu yana Çin'in "açık, şeffaf ve sorumlu" bir yol izlediğini söyleyen Geng "ABD hükümeti karşı tarafa sırf zarar verme amacıyla açılan bu davayı reddetmelidir" dedi.

Bakanlık ve diğer Çin hükümet birimleri, yetkililerin geçen yıl sonunda Vuhan kentinde ortaya çıkan salgının kapsamına ilişkin bilgi vermeyi geciktirdiği yönündeki suçlamaları reddediyor.

Dava büyük oranda sembolik nitelik taşıyor

Missouri Başsavcılığı, Çin hükümeti ve Çin Komünist Partisi'ni salgında ''bilgi gizlediği, ihbarda bulunanları tutukladığı ve salgının bulaşıcı doğasını inkar ettiği'' gerekçesiyle mahkemeye vermişti.

Çin'in eylemlerinin Missouri eyaletinde can kayıplarına ve ciddi ekonomik sorunlara yol açtığı belirtilen iddianamede, "Çin hükümeti, Kovid-19 tehlikesi ve bulaşıcı doğası hakkında dünyaya yalan söyledi ve hastalığın yayılmasını durdurmak için neredeyse hiçbir şey yapmadı. Çin hükümeti bu eylerimlerinden sorumlu tutulmalı" ifadelerine yer verilmişti.

Missouri eyaletinin davası büyük ortanda sembolik çünkü diğer ülkelere açılan davalar genellikle ABD yargısında engelleniyor.

Öte yandan ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin 22 Cumhuriyetçi üyesi de Trump yönetiminden Uluslararası Adalet Divanı'nda Çin'e karşı dava açmasını istiyor. 

ABD, salgından en fazla etkilenen ve en çok can kaybının yaşandığı ülke konumunda yer alıyor. 

Johns Hopkins Üniversitesinin paylaştığı verilere göre, ABD'de Kovid-19'un bulaştığı kişi sayısı 825 bini aşarken, virüs nedeniyle 45 binden fazla kişi öldü.

 

AP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU