​Karantina dünyanın suretini değiştirirken

Takım çalışması, projeleri herkes için hızlı ve tatmin edici sınırlar içinde kabul edilebilir, kılmanın en iyi yollarından biri olarak sürekli tartışmanın ve fikir alışverişinin önemini ortaya koyan bir gerekliliktir

Isaac Newton bize karantinanın, entelektüelliği ve yaratıcılığı geliştirmenin bir koşulu olduğunu gösteriyor (AFP)

Bugün en etkili üretim yönteminin grup çalışması olduğu söylenir. Bir takımda çalışabilme koşulu ve bu koşul altında çalışabilme, bugün iş piyasasında gerekli en önemli becerilerden biridir. Aynı şekilde günümüzün iş dünyasında en çok ihtiyaç duyulan özelliklerden biri de konuşma, açıklama ve ikna etme becerisidir. Parlak fikirli insanları işe almak, insanların bir bilgiyi ağızdan ağıza aralarında aktarmalarını sağlamak, bir başka deyişle tüketiciyi gezen bir pazarlamacıya dönüştürmek bir toplumda pazarlamanın en önemli temellerini oluşturan kazançlı bir anlaşmadır.

Takım çalışması, projeleri herkes için hızlı ve tatmin edici sınırlar içinde kabul edilebilir, kılmanın en iyi yollarından biri olarak sürekli tartışmanın ve fikir alışverişinin önemini ortaya koyan bir gerekliliktir. Ancak, farklı, ayrıcalıklı ve seçkin olma, yeni yorumlar, kavramlar ve keşifler bulma ihtiyacı ne olacak?

Ne var ki kitlelerin yarattığı kaosun ortasında gerçek bir ayrıcalıklılık yoktur. Fakat büyük, yaratıcı ve öncü kâşiflerin tarihi buna dayanmaktadır.

Eşsizlik ilkesi

İnziva, uzun bir süre sosyal, sağlık ve psikolojik yönlere ilişkin bir şüpheyi, aşırı yalnızlık durumunu, dış dünya ile iletişim kurmayı ve başkalarının varlığını reddetmeyi temsil etti. Umudunu yitirenler, sosyal acılardan kaçmak için veya başkalarını anlayamamaları ve anlaşamamaları nedeniyle kendilerini inzivaya çektiler. Bu inziva, psikiyatride psikolojik bir savunma mekanizması ve patolojik bir durum olarak ‘ben’in ‘biz’ ile iletişim kuramaması şeklinde dar bir kavram olarak ortaya çıktı.

İnziva çoğu insanın zihninde tecrit anlamında yer edinmiştir. Genel bir memnuniyetsizlik ve buna eşlik eden kalıcı şikayet duygularının ortaya çıkardığı abartılı ve sert bir izolasyonu temsil eder.

Öte yandan ılımlılık ve sosyal ruh duygusuyla olan inziva, düşünme, güç toplama, öncelikleri yeniden düzenleme ve hakim kalıpları kırma amacıyla yapılan izolasyonu temsil eder. Bununla birlikte daha net ve daha kapsamlı bir vizyon için geçici olarak geriye çekilme ve bir taban oluşturmanın yanı sıra daha doğru, daha derin ve daha tarafsız bir formül elde ettikten sonra ilk temelleri bağlamında bu formülü ortaya koymak ve geliştirmek için topluma geri dönme tekniğidir. Benzer şekilde, kabuğumuza çekilmeden ulaşamayacağımız birçok özellik barındıran inziva, psikolojik dengeyi eski haline getirmek, entelektüel ve ruhsal gelişmeyi sağlamak ve fikir, özellik ve bağımsız bir karakter kazanmaya cesaretlendirmek için bir ön koşuldur.

 Farklılığın inşası

Farklılık, soyut bir şekilde toplu düşünceden bağımsız olarak üretilen yaratıcı düşüncenin temelidir ve etraftaki kalıplardan kademeli olarak ayrılmayı gerektirir. Ayrıca bu kalıpların önermelerinden ve işgal ettikleri sürekli bilgi, haber ve çatışmalardan etkilenmemesi gerekir. Duygulardan, fikirlerden ve her şeye genel cevaplar vermekten vazgeçip kişisel düşüncelerinizi duymanın, onları yakalamanın ve onları geliştirmenin önünü açmaktır.

Gerçek yaratıcılık, genellikle bireysel bir ürün ya da en azından kontrollü bir şekilde çevreden izole edildiğimizde herkesin üzerinde anlaştığı bir görüş sunmak için sakin bir ortamda düşünmenin bir sonucudur. Çünkü önerilen bir fikirle ilgili ilk intiba, çoğunluğun zihninde şu ya da bu şekilde var olması anlamına gelir. Farklı fikirlerin farklı olduklarını kanıtlamak için ona itiraz edenlerin olması gerekir.  

Dünya değiştiğinde

Klasik fiziğin en önemli öncülerinden biri olan Isaac Newton bize karantinanın, entelektüelliği ve yaratıcılığı geliştirmenin bir koşulu olduğunu gösteriyor. Newton, teorilerini gizlice formüle ederdi ve tamamlamadan asla duyurmazdı. Vebadan karantinaya kaçan Cambridge Üniversitesi öğrencisi, yalnız kaldığında evrene ilişkin en büyük yorumları ortaya koydu ve sonunda geçmişten miras kalan tüm eski inançların ve yeryüzünü yöneten yasaların öne sürdüğü iddiaları ortadan kaldırdı.

Böylece insanların hayatları, yeni bir dünya vizyonu çizen Newton'un gelişiyle başka bir sürece evrildi. Yaratıcı inzivayla etrafımızdakileri, bizi ve bizi etkileyenleri anlama şeklimizi değiştirdi. Evrene yönelik rasyonel bakış açısını şekillendirmeye yardımcı oldu. Eğer inzivaya çekilmeseydi, bugün dünya modern teorik bilimi, hareket yasaları, ışık, güneş sisteminin algılanması, gezegenlerin hareketi, yerçekimi ve görelilikten yoksun olacaktı.

Sessizliğin üretimi

Gürültü ve dikkat dağıtıcı şeyler, insanın inzivaya çekilme yeteneğini kendi içinde bağımsız bir beceri haline getirdi. Sadece kalabalıktan uzaklaşmak ve yalnız olmak inzivaya çekilmek için yeterli değildir. Çünkü artık içinizde yaşayan ve sizi kendinizden ayıran, size tutunan ve en özel anlarınızı paylaşmanız için yakanızı bırakmayan tam teşekküllü sanal bir topluluk var. Kontrollü ve odaklanmayı engelleyen sanal bir dünya.

Tecrit neredeyse sosyal medya ve sanal toplumlar döneminde ortaya çıktı. Sanal yaşam bağımlıları için bu sanal dünyadan uzaklaşmak neredeyse imkansızdır. Sürekli iletişim, bağımsız düşünme yeteneğini engelliyor. Çünkü günde onlarca kez rastgele, dağınık ve kontrolsüz bir şekilde paylaşılan düşüncelerle ortaya saçılmış fikirler enjekte ediyor. Dijital dünyanın iletişim araçları, sürekli değişen günlük düşünceler aşılamak ve onları, insanların tek bir düşünceye odaklanmasını zorlaştıran hızda pompalamak için süngerimsi forumlar oluşturdu. Dünya her sabah, sizi, ciddiyetinizi, bağlılığınızı ve kendinizi tecrit etme yeteneğinizi gerçek bir teste tabi tutuyor.

Tecrit uygulaması

İstenen sonuçların elde edilmesini sağlamak için inzivaya çekilme zamanını, yerini ve detaylarını seçmemiz gerektiğine dair hiçbir şüphe yok. İnziva, çoğunluğun zihninin işgal edildiği, itaatkâr duyguların yükseldiği ve davranış odaklı olduğu bir toplumda tam bir özgürlük türüdür. Aynı zamanda bir ön plana dayanan, destekleyici bir psikolojik ortamda oluşturulan ve inzivaya çekilmek için birkaç özel sebebi olan kişisel bir seçimdir.

Ancak başkaları tarafından tecrit uygulandığında bazıları bunu bir tür kısıtlama ve psikolojik baskı olarak görürken, bazıları da bir tür hapishane gözüyle bakıyor. Ancak bu tecrite akıllı bir şekilde adapte olan ve bu değişken dünyada engellerin üstesinden gelenler ise olayları kendi lehine çevirmesini ve çevresini yeni değişiklikler ışığında yeniden düzenlemesini bildiler. Bu yüzden tecritten faydalanıp normal şartlar altında başarmakta zorlanacakları yaratıcılıklarını konuşturdular. Zamanın yavaşladığı ve özgür olduğu bir döneme yatırım yaptılar.

Gerçek şu ki dünyamız şuan karantinayı sevenler ve yıllarca süren krizi tarihi başarıya dönüştüren bir yaşam tarzı olarak görüp sakin düşünmeyi benimseyen ve ona bağlı kalan öncüler olmadan artık eskisi gibi olmayacaktır.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Seda Demiröz

independentarabia.com/node/112696/

DAHA FAZLA HABER OKU